Mistura: Az Iszlám Állam olyan, mint az ebola

Üdvözlendő lenne, ha az Egyesült Államok a jövőben fokozná az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcot, Donald Trump megválasztott amerikai elnök kampányígéreteinek megfelelően – jelentette ki Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja kedden Brüsszelben.

A svéd–olasz diplomata az Európai Parlament külügyi és fejlesztési bizottságának közös ülésén vett részt a belga fővárosban – írja az MTI. Felszólalásában Mistura az ebolához hasonlította az Iszlám Államot, és arról számolt be, hogy Trump korábbi nyilatkozatai alapján úgy tűnik, magasabb prioritást élvezhet majd a dzsihadista csoport elleni harc Washington részéről. „Nem gondolom, hogy lenne bárki is, aki ezzel ne értene egyet” – mondta.

„Együtt lehetne és kellene is harcolni Oroszországgal az Iszlám Állam ellen” – vélekedett az ENSZ különmegbízottja, aki szerint a terrormilícia mindenki számára fenyegetést jelent.

A szíriai kormányerők hétfőn bejelentették, hogy Aleppóban legalább a harmadát elfoglalták a korábban a felkelők által ellenőrzött területeknek. A damaszkuszi rezsim legfőbb szövetségesének számító Oroszország a hónap elején újrakezdte a légitámadásait az ostromlott városban tartózkodó lázadók állásai ellen. Aleppó keleti szektorában a legutóbbi időkig mintegy 250 ezer ember élt a kormányhadsereg négy hónapja tartó teljes ostromzára alatt. A BBC tudósítása szerint a harcok dúlta negyedekből 16 ezer civil kényszerült elhagynia az otthonát. Az ENSZ humanitárius vezetője, Stephen O’Brien úgy véli, ha a harcok továbbra is folytatódnak, ezrek menekülhetnek el Aleppóból.

Az MTI tudósítása szerint Mistura ugyanakkor arra figyelmeztette Moszkvát, hogy mindössze pirruszi győzelemről lehet szó. Hangsúlyozta, nem tudná megmondani, hogy meddig fognak kitartani a lázadó erők Aleppó keleti részén. A különmegbízott szerint a szemben álló feleknek béketárgyalásokon kellene megoldást keresniük, amennyiben tartós győzelmet akarnak aratni az Iszlám Állam felett.

A Magyar Távirati Iroda megjegyzi: szakértők szerint az európai vezetőket aggodalommal tölti el Trumpnak az amerikai–orosz közeledést szorgalmazó álláspontja, attól tartanak, hogy a felek olyan megállapodást kötnek majd Szíria ügyében, amely a Bassár el-Aszad elnök vezette rezsimnek kedvez a Nyugat által eddig támogatott ellenzéki erőkkel szemben.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlások hatására polgárháborúba torkolló szíriai konfliktus halálos áldozatainak száma mára meghaladja a 300 ezret.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »