Miskolc önkormányzatára a saját rendelete sem vonatkozik?

A Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordult Szemes István, a Települések Megmaradásáért Egyesület elnöke és Dr. Tardi Béla, a Jobbik szakpolitikusa, szerintük ugyanis az annabányai szennyvízelhelyezést legalizáló kormányhivatali határozat jogszabálysértő.

Ismeretes, a Jobbik és a civil egyesület korábban azért kezdeményezett vizsgálatot, mert az önkormányzat a saját ingatlanjain nem építi ki a szigetelt szennyvíztározót, ami fertőzésveszélyt okoz. Az ügyben eljáró putnoki jegyző, illetve a megyei kormányhivatal azonban megállapította, elég egy szakértői vélemény is arról, hogy az önkormányzati illemhelyek maguktól is szigeteltté váltak. Eközben a szomszédos, magántulajdonban lévő ingatlanok tulajdonosait kötelezték a zárt szennyvíztározó kiépítésére. „Úgy tűnik, a közigazgatási hatóságok szerint az önkormányzati rendeletben leírtak nem kötelezőek akkor, ha az magára az önkormányzatra nézve jelent hátrányos jogkövetkezményeket” – összegzett Dr. Tardi.

Szemes István szerint ugyanakkor a jogszabályok mindenkire nézve egyformán kötelezőek, akkor is, ha azok alkalmazása adott esetben Miskolc számára hátrányos. Mint mondta, nem várható el az egyszerű állampolgártól a szabályok betartása, ha az önkormányzat is kiskapukat keres. Közölte azt is: jobbikos városvezetés esetén az önkormányzati bérlakások is meg fognak felelni a jogszabályi előírásoknak.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »