Miről lehet felismerni egy terroristát?

Zöld terepszínű afgán zubbony, fekete pulóver bő nadrággal, meg feliratos fejfedővel és barna terepmintás egyenruha. Három öltözék, amelyet szívesen viselnek az Iszlám Állam harcosai. Mármint akkor, amikor parádéznak, kivégeznek valakit és a frontvonalban harcolnak Szíriában vagy Irakban. Az iszlámszakértő szerint egy nyugati muszlim közösségben már nem akarnak kitűnni a tömegből, inkább igyekeznek elvegyülni a többiek között.


forrás: Alalam
Az öngyilkos merénylőktől a kivégző osztagokon át a fegyverszakértőkig és a vallásos rendőrökig az Iszlám Állam fegyveresek széles hálózatát tartja fent a Közel-Keleten véres háborújához. Ezek mind különböző egyenruhát viselnek és az sem mindegy, milyen helyzetben kell megmutatniuk magukat. Egyes esetekben az arcukat is eltakarják, mint az iszlám nők. Felvonulásokon, parádékon, például egyes városok elfoglalásakor pedig az is előfordul, hogy feliratos fejfedőt viselnek. Ezt azokon a fotókon is jól látni, amelyek bejárták a világsajtót.

„Feltehetően a Iszlám Állam saját neve vagy a szlogenje áll ezeken: Nincs más Isten csak Isten, Mohamed Isten küldöttje látszik a fejfedőkön, amire félrevezetően hivatkoznak, mert sem az Iszlámhoz, sem annak hitvallásához nem hűek!” – mondja Dr. Abdul-Fattah Munif iszlámszakértő a Faktornak, aki a Vasárnapi Híreknek a dzsihádról is beszélt: „És harcoljatok Allah útján (Allahért) azok ellen, akik harcolnak ellenetek! Ám ne kövessetek el túlkapást (a harcolókkal és fegyvertelenekkel szemben). Allah bizony nem szereti a túlkapásokra vetemedőket” (Korán 2: 190). Ez egy általános idézet, ami azt jelenti, a muszlimok csak azok ellen harcolhatnak, akik megtámadják őket. Ami nem más, mint a szabadságharc.”

A szunnita szélsőségesek a kard versére hivatkozva terrorizálják a nyugatot. A szakértő szerint ők ezt úgy magyarázzák, hogy minden élőt el kell pusztítani a Földön, aki nem muszlim, amennyiben nem tér át az iszlám vallásra vagy nem fizeti meg a fejadót, de az idézet valójában arról szól, hogy ha a muszlimokat fenyegetés éri, fel kell venniük a harcot. Az utalás pedig eredetileg a Bizánci Birodalomra vonatkozott, amely minden eretnekmozgalmat elpusztított, a szélsőségesek viszont általános érvényűnek tartják – mondja.

„Küldetésükhöz” kemény kiképzések járnak. A túlélőtáborban lévőkön nincs csuklya, csak egy egyszerű öltözet, barna övvel és bakanccsal. A Szíriában vagy Irakban harcoló hivatásos katonák viszont egészen másképpen néznek ki. Ők többnyire zöld afgán zubbonyt hordanak, meg gépfegyvert a kezükben, az arcukat viszont nem takarják el.

Ezek egyike sem visel olyan fekete ruhát, mint az Európában robbantó és fegyveres támadásokat elkövető öngyilkos merénylők vagy a nyugati államoknak küldött kivégzéses videókban szereplő harcosok, például Dzsihád John, aki csuklyában mészárolta le a narancssárga zubonyban térdelő áldozatait. „Egész egyszerűen ilyeneket zsákmányoltak nagy számban az iraki hadseregtől, Moszul városának bevételekor – magyarázza Dr. Abdul-Fattah Munif arra a kérdésre, miért az amerikai börtönruhához hasonlít a kivégzett emberek kezeslábasa.

A Közel-Keleten a barna terepszínű öltözék is közkedvelt viselet a brutális mészárosok körében, az „ellenséges” országok muszlim közösségeiben viszont alig lehet őket felismerni. Egészen addig, amíg el nem jön a terrortámadás napja. Akkor fekete öltözéket viselnek, akárcsak az Iszlám Állam parancsnokai, addig viszont igyekeznek beolvadni a tömegbe, amit a szakértő logikusnak tart, hiszen lételemük a rejtőzködés.

„Nem kívánják megkülönböztető öltözködéssel felhívni magukra a figyelmet egy nyugati muszlim közösségben. A kis ideje áttértek vakbuzgósága és szélsőségessége veszi rá őket extrém keleti ruhák hordására, arabok vagy ázsiai muszlimok tradicionális öltözékének viselésére. Ez a hóbort azonban nem kedvez a beépülésnek, ezért a terroristák kerülik a feltűnő, hagyományos öltözékek viselését” – mondja.

Nem a ruha teszi a terroristát

Ha mégis szeretnénk felismerni, ki lehet terrorista egy muszlim közösségben, nem a ruháját kell néznünk. Sokkal fontosabb az, hogy mit tesz vagy mond, vagyis mire hogyan reagál, tehát elsősorban a viselkedésbeli jegyeket érdemes megvizsgálni.

„A viselkedési – tehát nem viseleti – jegyek alatt azokat a szokásokat és magatartási vonásokat értem, amelyek a szélsőségesekre jellemzőek.
Például:
– agresszivitásra és feszültségre utaló mimika, heves gesztikulálás, felemelt hang valamely vélt vallási tanítás melletti érvelés közben, mint pl. annak bizonygatása közben, hogy kötelező kivándorolni (hidzsrah) a muszlimoknak a nem muszlim területekről, vagy, hogy a katonai dzsihádban részt venni minden muszlim ember vallási kötelezettsége
– gyanakvásra utaló kitérő válaszok adása, vagy a válasz megtagadása azokra a kérdésekre, amelyek egy a helyi muszlim közösséghez nem régen csatlakozott, vagy ideiglenesen a körükben tartózkodó személy vallásjogi iskolához való tartozására vonatkoznak, illetve amikor a nemzeti identitására, a származására, a végzettségére, a munkájára vagy az eredeti lakóhelyére, illetve általánosságban a múltjára kérdeznek rá.
– gyakori elvonulás négyszemközti beszélgetésekre a közösség helyi tagjaival, olyan személy részéről, aki egyébként erőteljesen bezárkózó természetű, nem társasági ember.”

Azt, hogy ki a terrorista egy nyugati iszlám közösségben tehát leginkább az tudja megállapítani, aki ismeri őket. Az, aki azt is tudja, hogy nem mindegyikük szélsőséges, vagyis nem minden muszlim gyilkolna Allah nevében.

Kovács Noémi
faktor.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »