Miről kellett lemondanunk a koronavírus-járvány miatt?

Miről kellett lemondanunk a koronavírus-járvány miatt?

A koronavírus-járvány miatt a többség új autó vásárlásáról mondott le – derült ki az AKO közvélemény-kutató ügynökség felméréséből. Már aki tudott bevásárlásokat tervezni, hiszen a válaszadók egyharmada nem volt olyan anyagi helyzetben, hogy ezt megtehesse.

Az AKO ügynökség ezer személyt kérdezett meg arról, hogy milyen drágább tárgy megvásárlását kellett elhalasztaniuk a koronavírus-járvány miatt. 

Hírdetés

Az összegyűjtött adatok alapján a megkérdezettek 37,9 százaléka, vagyis több mint egyharmada egyáltalán nem is tervezett drágább bevásárlást, mert nem volt kedvező anyagi helyzetben. Az AKO elemzői szerint ezt a csoportot azok az emberek alkotják, akik „fizetéstől fizetésig élnek”, vagyis az alacsonyabb bérük miatt nincsenek abban a helyzetben, hogy elegendő pénzt tudjanak spórolni egy nagyobb bevásárláshoz. Ezzel szemben a válaszadóknak mindössze 1 százaléka mondta azt, hogy a járvány ellenére sem kellett elhalasztaniuk semmilyen bevásárlást, vagyis az ő pénzügyi helyzetük a vírushelyzet alatt is stabil maradt.

Azoknak, akik terveztek valamilyen nagyobb bevásárlást, leggyakrabban az új autó megvételéről kellett lemondaniuk, a válaszadók 15,3 százaléka mondta ezt. Szintén sokaknak kellett elhalasztaniuk az új elektromos készülékek megvásárlását (9,8 százalék), a lakásfelújítást (7,8 százalék) és az új bútorok beszerzését (6 százalék). A vírus a válaszadók 5,4 százalékának a nyaralással kapcsolatos terveit is átformálta. Néhány személynél a tervezett telefonvásárlásnak is el kellett maradnia (4,5 százalék), de akadtak olyan is, akiknek valamilyen sporttal kapcsolatos termék megvásárlásáról kellett lemondaniuk (3,7 százalék).

A férfiak és a nők bevásárlással kapcsolatos tervei egy kicsit eltértek: talán nem meglepő, hogy a férfi válaszadók többsége autót tervezett venni, viszont a női válaszadóknál az autóvásárlás csak a második helyen áll, legtöbbjük ugyanis valamilyen elektromos készüléket tervezett venni. Ha a korosztályos bontást vesszük figyelembe, akkor a hatvan éves korosztályig szintén az autóvásárlás volt a leggyakoribb terv. A legidősebb korosztálynak már nem akkora prioritás az új autó, ők inkább valamilyen elektromos készülékre gyűjtöttek. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »