Mire költik az ukránok a hiteleket?

Az emberek műszaki cikkek vásárlására és gyógykezelésekre vesznek fel leginkább hiteleket. A szakértők szerint a kölcsönök hamarosan olcsóbakká válhatnak.

A krízis ellenére az ukránok aktívan érdeklődnek a hitelek nyújtotta lehetőségek iránt. Az emberek azért mennek a bankokba, hogy kölcsönt vegyenek fel felújításokra, számítástechnikai eszközök vásárlására, üdülésre, oktatásra, stb. Emellett a lakosság kedveli a különféle hitelkártyák használatát is, melyekkel kényelmesen ki lehet fizetni bármilyen terméket, technikát, szolgáltatást, szépségápolási cikket – derül ki a Prosztobank konszalting közvélemény- kutatásának az eredményeiből, melyben kiderítették,  mire is vesznek fel az ukránok hitelt krízis idején, és azt is felfedték, hogy készek-e a bankok ismét hitelezni a lakosságnak.

Az ukránok elmondták, hogy nincs ellenükre hitelt felvenni, de csak akkor mennek a bankba, ha biztosak jövedelmükben. „Egy fél évvel ezelőtt nyitottam egy hitelkártyát, mert sokszor a mindennapi szükségletekre hiányzik 300-500 hrivnya. Ilyenkor ezt használom, ez sokkal kényelmesebb, mint valakitől kölcsön kérni. Aztán a 8000 hrivnyás fizetésemből mindent törlesztek. Igyekszek feleslegesen nem kidobni a pénzt, mert 5000 hrivnyát nagyon könnyen el lehet költeni, aztán pedig spórolni kell.” – mondta a kijevi Olga Nyikolajenko.

Az odesszai Inna Artyemenko bevallotta, hogy neki nem elég a 10 000 hrivnyás fizetése a mindennapi életre, hitelkártyát nyitott saját szükségletei fedezésére. Azt is megjegyezte, hogy barátnői előszeretettel használják hitelkártyáikat nem olcsó kozmetikai szolgáltatásokra is. A bankokban az mondják, hogy az ukránok újból elkezdték igényelni a fogyasztói hiteleket, a krízis ellenére ez a hitelágazat újból felfelé ível.

A legtöbbször az ukránok „minden eshetőségre” vesznek fel hiteleket. Ebben az esetben az ukránok be szeretnék biztosítani magukat az előre nem látható kiadásokra, mint például a betegségekre.

„Ha az ügyfél idejében törleszti tartozását, akkor százalékot alig fizet.  A kedvezményezett periódus azonban nem vonatkozik a hitel felvételére, melyre a százalék megmarad.” – magyarázza a Prosztobank konszalting szakértője,  Volodimir Pajuk. Szavai alapján logikus a háztartási gépek vásárlására felhasznált hitelek népszerűsége, mivel ezek igen drágák és nem igazán könnyű gyorsan megtakarítani a szükséges pénzösszeget.

Aktuális lett az a kérdés, hogy mikor kezd el a bankrendszer újból dolgozni teljes erővel, mikor indulnak meg ismét a lakás és személygépkocsi vásárlási hitelek.

„A bankrendszerben a teljes hitelezés visszaállításának zavar a vállalati szektor elhiteleződése, valamint a lakosság alacsony fizetőképessége. Sajnos a lakosság átlagjövedelme 2 év alatt 30 százalékot esett vissza. Még minden banknak megvannak a régebbi problémás hitelei, melyek aránya 8 százalékról 23,5 százalékra növekedett. Viszont megállt a gazdaság visszaesése. Ez azt jelenti, hogy hamarosan újból megindul a hitelezés azok számára, akik jó hiteltörténettel, és átlátható üzleti tevékenységgel rendelkeznek.” – jegyezte meg az ukrán korrupcióellenes iroda (NABU)  igazgatója, Jelena Koroblova. Ivan Nyikitcsenko azt mondja, hogy a hitelezés újbóli visszaállításához a hitelek kamatlábait 28 százalékról 20 százalékra kellene lecsökkenteni. Annak ellenére, hogy a fogyasztói hitelezés már működik, optimális hitelprogramokat kell beindítani az üzlet számára, mivel az elősegítené a gazdasági növekedést. 2017 végére elérhetjük a hozzáférhető, elfogadható kamatlábbal bíró hiteleket Ukrajnában – írja a Segodnya.ua.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: hitel, kölcsön, Ukrajna, ukrán lakosság, ukrajnai hírek, ukrán gazdaság, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »