Mínusz 15 fokban tették ki a diáklányt a kollégiumból

Mínusz 15 fokos hidegben tettek hétfő este az utcára a székelyudvarhelyi Református Diákotthonból egy tizenhat éves székelykeresztúri diáklányt, aki az igazgató állítása szerint megsértette a kollégium házirendjét. A diáklányt az iskolája igazgatója fogadta be a lakásába, ő a lány apjával együtt feljelentést is tett az ügyben.

Az esetről a Székelyhon számolt be szerdán. A portál cikke szerint a Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában tanuló lány kiutasításáról Dobai László református lelkipásztor, a kollégium igazgatója döntött, amiért a tanuló még decemberben nem vett részt egy olyan hétvégi programon, amely a kollégium belső szabályzata szerint kötelező. Az igazgatót az sem bírta jobb belátásra, hogy a diáklány betegsége miatt maradt távol a karácsony előtti csendes napról, és ezt orvosi igazolással bizonyította.

A diáklány elmondta: decemberben és vasárnap este is – amikor szülei visszahozták a kollégiumba – szóbeli értesítést kapott arról, hogy költöznie kell, de írásos felszólítás hiányában ezt nem tekintették végleges döntésnek. Hétfőn barátnője útján üzente meg az igazgató, hogy azonnal költözzön, különben ő maga teszi ki.

Porsche Éva, a művészeti iskola igazgatója a saját lakására szállította az utcára tett lányt.

A két igazgató másként látja

Hírdetés

„Nekem mint az iskola igazgatójának minden diákom fontos. Engem hívott a lány segítségért, amikor megtudta, hogy kirakják, én pedig cselekedtem” – idézte az igazgatót a Székelyhon. Hozzátette, kiváló tehetségként ismeri a lányt, nem hinné, hogy bármilyen csínytevést elkövetett volna, amely indokolná a kollégium vezetőjének a drasztikus intézkedését.

Dobai László lelkész, az alapítványi háttérrel működő kollégium igazgatója azt mondta, hogy a diáklánynak december 19-én szűnt meg a diákotthonnal való mindennemű kapcsolata, és csak „emberségből” engedte meg, hogy vasárnap éjszaka még ott aludjon. A lelkész szerint a lánynak hétfőn csak a csomagjaiért kellett visszajönnie, ezt pedig „mínusz 20 fokban is megteheti”.

Feljelentést tettek

Porsche Éva a Maszol.ro portálnak nyilatkozva elmondta, hogy ügyészségi feljelentést tettek az ügyben a lány édesapjával együtt. „Kiskorú biztonságának, testi épségének veszélyeztetése miatt tettünk feljelentést a bentlakás igazgatója ellen, hiszen anélkül lakoltatta ki a lányt, hogy hivatalos úton értesítette volna a szülőket vagy az iskolának az igazgatóját, ahová jár” – részletezte az iskola vezetője.

A diáklány édesapja – aki maga is nevelőként dolgozik – úgy nyilatkozott, hogy az iskolaigazgatóval közösen dokumentációt állítanak össze az esetről, amelyet elküldenek a kollégiumot fenntartó alapítványnak, a szervezet támogatóinak és az Erdélyi Református Egyházkerület püspökségnek is.

Kató Béla püspök a Székelyhonnak nyilatkozva sajnálatosnak nevezte az esetet. Elmondta, a székelyudvarhelyi diákotthon nem tartozik közvetlenül az egyház fennhatósága alá, így nem tudják egyházfegyelmi kérdésként tárgyalni az ügyet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »