Mintha meg sem történt volna, de alig több mint két hónap alatt engedélyezték az orosz vakcinát

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója, Szentiványi Mátyás tegnap este az állami tévében megerősítette a korábbi sajtóhírt, hogy meggyőzőnek találták a koronavírus elleni orosz Szputnyik V vakcinát. Ezért szerdán ideiglenes, Magyarország területén érvényes használatbavételi engedélyt adtak ki a magyar jogszabályok alapján. Ez az engedély hat hónapra szól, és további hat hónappal egyszer meghosszabbítható.

Mint mondta OGYÉI vezetője, az engedélyezés általában hosszú folyamat, de ezt most alig több mint két hónap alatt sikerült teljesíteni, ami hatalmas eredmény.

Hírdetés

Az OGYÉI most a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakvéleményére vár, amely várhatóan néhány hét alatt állapítja meg, hogy a vakcina valóban megfelel-e annak, ami az arról szóló dokumentumokban szerepel.

Az NNK minden egyes gyártási tételt újra és újra meg fog vizsgálni.

Ugyanakkor a hírről be sem számolt a központi koronavírus-tájékoztató portál, mint ahogy csütörtök reggel nem találhattunk információt sem az OGYÉI, sem pedig az NNK oldalán, de még a kormany.hu sem emlékezett meg az eredményekről. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »