Mintegy háromszázan vettek részt Kolozsváron egy román-magyar szolidaritási tüntetésen az úzvölgyi események kapcsán

Mintegy háromszázan vettek részt Kolozsváron egy román-magyar szolidaritási tüntetésen az úzvölgyi események kapcsán

Mintegy háromszázan vettek részt szombat este Kolozsváron egy román-magyar szolidaritási tüntetésen az úzvölgyi események kapcsán.

‘A kolozsvári akció célja megmutatni, hogy vannak normális közösségek Erdélyben, ahol az etnikai szempontok, hogy ki a román, a magyar és a roma nem működnek. Kolozsvár egy olyan közösség, amelyben minden gond nélkül élünk együtt románok és magyarok. Ami Úzvölgyében történt az egy provokáció, amely szerintem az európai parlamenti választások eredményeivel függnek össze’ – mondta Cornel Vîlcu, az akció kezdeményezője.

Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója szerint jó ötlet, hogy románok és magyarok együtt tüntetnek.

‘Biztos vagyok benne, hogy mi vagyunk a többség ebben az országban. Egyesek nagyon jól megélnek a viszályból. Nagyon jó, hogy Funar egykori városából ilyen üzeneteket küldünk’ – mondta Gáspárik.

Hírdetés

A rendezvény résztvevői, románok és magyarok, a Mátyás-szobor előtt gyűltek össze, és olyan román és magyar nyelven írt feliratokat tartottak a magasba, mint ‘Szolidaritással a sovinizmus ellen’, ” Románként senkinek nem vagyok az ura, ember vagyok szabad emberek között’ , ‘ Manipuláció és gyűlölet nélkül’.

Az úzvölgyi hősök temetője vita tárgyát képezi egyfelől a Hargita megyei Csíkszentmárton község és az RMDSZ, másfelől a dormánfalvi (Bákó megye) hatóságok között.

Ez a temető a legnagyobb Hargita megyében, több mint 1.300 katona nyugszik itt, akik az első és a második világháborúban vesztették életüket.

A Bákó megyei Dormánfalva hatóságai úgy döntöttek, hogy a helyszínen több keresztet emelnek az első és a második világháborúban elesett román katonák, és egy emlékművet állítanak a más nemzetiségű hősök emlékére, ám a csíkszentmártoni hatóságok szerint mindez törvénytelen, mert a temető a Hargita megyei község közterületéhez tartozik, és a kereszteket magyar katonák feltáratlan sírja fölé állították volna.(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »