Mintegy 650 ezer moszuli lakos maradt ivóvíz nélkül

Mintegy 650 ezer moszuli lakos maradt ivóvíz nélkül, miután találat ért egy fontos vízvezetéket az iraki hadsereg és a várost ellenőrző Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet harcosai közti összecsapásokban – közölte egy helyi tisztségviselő kedden.

Husszám al-Abar, a Ninive kormányzósági tanács egyik tagja elmondta, hogy „a karbantartók csoportja nem tud hozzáférni a vízvezetékhez, mivel az egy olyan térségben fut, ahol harcok folynak”.

A vezeték megsérülése jelentős csapást jelent a hatóságokra, amelyek abban reménykednek, hogy a civil lakosság a városban marad, míg az amerikai légicsapások által támogatott iraki csapatok megtörik a dzsihadisták uralmát a város felett.

„Komoly ivóvízhiány van. Humanitárius katasztrófával nézünk szembe” – hangsúlyozta Abar.

A hatóságok naponta mintegy 70, ivóvizet szállító tartálykocsit küldenek a kormányerők által elfoglalt területekre, ez viszont nem lesz elég a lakosság ellátásához – figyelmeztetett a kormányzósági tanács tagja. Szerinte a tartálykocsikat a dzsihadisták is támadják.

„Az olyan alapvető szolgáltatások, mint az ivóvíz, áram, egészségügy és élelmiszer-ellátás nem léteznek többé Moszulban” – mondta Abar.

1,5 millió ember maradt a városban

Hat héttel azt követően, hogy az iraki hadsereg és a szövetséges milíciák megindították offenzívájukat az iszlamisták által 2014-ben elfoglalt város visszaszerzésére, a különleges terrorlehárító egységeknek sikerült Moszul közel negyedét felszabadítani. A kormányerők a város keleti felében hatoltak be, és folytatják előrenyomulásukat a Moszult átszelő Tigris folyó felé.

Abar szerint hozzávetőleg 1,5 millió ember maradt Moszulban.

„Szükségünk van a nemzetközi szervezetek segítségére a kórházakban. Kezelésre szorulók vannak, akik az öngyilkos merénylők és a dzsihadisták aknavető támadásaiban sebesültek meg” – tette hozzá.

„Nincs életünk”

Abar egy tábori kórházba látogatott, ahol próbált lecsillapítani egy csoport mérges embert, akik közül sokan Moszul belvárosából voltak kénytelenek elmenekülni.

„Nincs vizünk, élelmünk, sem áramunk. Semmink, semmink, nincs életünk” – mondta Nadím Sibab, a menekültek egyike.

A világszervezet a nap folyamán arra hívta fel a figyelmet, hogy a szegényebb moszuli családok csak nehezen jutnak élelemhez, miközben az élelmiszerárak egyre meredekebben emelkednek az ostrom alatt álló városban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »