Mint hal a vízben: Hosszú harmadszor is aranyérmes

Mint hal a vízben: Hosszú harmadszor is aranyérmes

Hosszú Katinka harmadik aranyérmét 200 méter vegyesen nyerte a riói olimpián. A szám világbajnoki címvédője és világcsúcstartója kedden 2:06.58 perces olimpiai rekorddal diadalmaskodott, ezzel ő az első, aki a brazíliai metropoliszban triplázott. Imre Géza párbajtőröző ezüst-, Kenderesi Tamás úszó pedig 200 pillangón bronznérmet szerzett – Magyarország szerdára virradóra az éremtáblázat harmadik helyén állt.

hossz�3arany41_b

Az ötszörös világbajnok 27 éves versenyző korábban 400 méter vegyesen óriási világcsúccsal, 100 méter háton pedig minden idők második leggyorsabb úszásával győzött.

A bajai úszó ugyan csak a második legjobb idővel várhatta a finálét, de ez annak volt betudható, hogy egy nappal korábban a 100 méter háton aratott győzelmét követően kellett helyt állnia az elődöntőben. Annak érdekében, hogy pihent legyen, kedden visszalépett a 200 méter pillangótól. A rajt után pillangón kicsivel, de vezetett, majd a várakozásoknak megfelelően háton ellépett, mellre közel egy testhosszal – öt századdal világcsúcsrészidőn belül – fordult, gyorson pedig már nem lehetett megelőzni.

hossz�3arany4_b

Hosszú ezzel beállította Egerszegi Krisztina magyar rekordját az egy olimpián szerzett úszó aranyérmek tekintetében: a legendás Egér 1992-ben Barcelonában 100 és 200 méter háton, valamint 400 méter vegyesen nem talált legyőzőre. A sportágtól független magyar csúcs Keleti Ágnes nevéhez fűződik, a fantasztikus tornász 1956-ban Melbourne-ben négy aranyat nyert. Hosszú akár ezt is beállíthatja, hiszen Rióban még egy egyéni számban, 200 méter háton ugrik vízbe – szintén éremesélyesként. Ezzel kapcsolatban az MTI érdeklődésére elmondta, nem gondolt még erre, továbbra is csak az a célja, hogy élvezze a versenyzést.

„Ez a mai nem volt a legjobb, rengeteg mindent elrontottam, de azért versenyeztem folyamatosan, hogy ha még nem is vagyok a legjobb formában, akkor is én érintsem meg elsőnek a falat” – nyilatkozta az éjszakába nyúló sajtótájékoztatón Hosszú, aki „gyengébb” szereplése ellenére 2:06.58 perces olimpiai rekorddal diadalmaskodott. „Nagyszerű érzés, úgy jöttem ide, hogy még nem is volt olimpiai érmem, most pedig már három aranyérmem van” – fogalmazott a magyar klasszis, aki 2000 óta az első női úszó, aki három egyéni aranyérmet nyert, Sydneyben ez a holland Inge de Bruijnnek sikerült.

Phelps mindenkit megvert 200 pillangón, Kenderesi bronzérmes

Hosszú lett a riói játékok első triplázója, de hozzá hasonlóan szintén már három diadalnál tart minden idők legeredményesebb olimpikonja, az amerikai Michael Phelps, ám utóbbi két sikerét is váltóval aratta, míg a bajai úszó valamennyit egyéniben. Phelps egyéni sikerét 200 méter pillangón aratta, abban a számban, amelyben Kenderesi Tamás bronzérmet szerzett, Cseh László pedig világbajnoki címvédőként hetedik lett.

A legjobb idővel Kenderesi Tamás készülhetett a fináléra: a 19 éves magyar versenyző először az előfutamban, majd az elődöntőben is egyéni csúcsot úszott, emellett mindkét alkalommal legyőzte példaképét, a 19-szeres olimpiai bajnok amerikai Michael Phelpset. Minden idők legeredményesebb olimpikonja a második, míg az idei eredmények alapján ranglistavezető Cseh a harmadik idővel jutott döntőbe. Az elképesztően erős mezőnyben ott volt még a szám címvédője, a dél-afrikai Chad Le Clos, valamint 400 méter vegyesen már bronzérmes japán Szeto Daija.

Az Olimpiai Uszoda jelentős része Phelpsnek szurkolt, óriási ovációval fogadták a szupersztárt.
A rajt előtt hatalmas hangzavar volt, a nézőket figyelmeztetni kellett. A start után Cseh nagy lendülettel kezdett először mégis Phelps érintette a falat. Féltávnál az amerikai mögött Cseh és Kenderesi volt a sorrend, a szám 30 éves világbajnoka azonban fokozatosan lassulni kezdett és már ekkor látni lehetett, hogy nem tud beleszólni az érmes csatába. Kenderesi ezzel szemben nagy hajrába kezdett, az utolsó métereken még az ezüstre is volt esélye, végül 1:53.62 perces egyéni csúccsal harmadik lett. Cseh ideje 1:56.24 perc volt.

„Nagyon boldog vagyok. Nagyon meglepődtem, hogy sikerült érmet szereznem. az utolsó öt méteren már a szívem vitt a célba. Izgalom volt bennem, de görcsösség nem” – mondta Kenderesi.

kenderesibronz44_bMichael Phelps és Kenderesi Tamás

„A rajt előtti közjáték nem volt szerencsés, de nem ez volt a probléma. Az utolsó ötven méteren nem haladtam, szinte egy helyben álltam, ilyet olyan versenyen szoktam érezni, amikor előtte tíz percig úszok valami mást. Egyszerűen elfáradtam, próbáltam nekimenni, vártam, hogy jön az a londoni könnyed úszás, de nem jött. Ha fele olyan jó formában jöttem volna, mint amilyenben Londonban voltam, itt simán lehetett volna nyerni. Kenderesi Tamásnak gratulálok a bronzéremhez, nekem pedig ott van még a 100, az nem olyan hosszú, talán jobban fogom bírni” – értékelt Cseh. 

Az 1:53.36 perccel győztes Phelps ezzel pályafutása 20. olimpiai aranyérmét szerezte a japán Szakaj Maszatót mindössze négy századdal megelőzve. Úszásban egyébként nem Cseh László szolgáltatta kedden a legnagyobb magyar csalódást: a címvédő Gyurta Dániel csupán a 17. időt érte el a 200 méter mell előfutamában, így nem jutott be az elődöntőbe.

Imre Géza: az ezüstérmes az első vesztes

Az ezüstérmes az első vesztes – jelentette ki csalódottan az eredményhirdetése után Imre Géza, miután 14-10-es vezetésről 15-14-re kikapott a dél-koreai Park Szang Joungtól a riói olimpia férfi párbajtőr döntőjében. „Ilyenkor nem jó szájízzel hagyja abba az ember a versenyt. El kell telnie még egy pár évnek, hogy tényleg értékelni tudjam, egy harminc-negyvennek, ötvennek… – kesergett. – Ezüstérmem már van. Nem azt mondom, hogy nem vagyok büszke rá, mert ha valaki másfél éve ezt mondja, nem hittem volna el neki, hogy világbajnokságon arany-, olimpián pedig ezüstérmes leszek egyéniben. Úgy, hogy addig nem nagyon termett babér nekem.”

A döntő fordulópontjáról úgy vélekedett, ellenfele egyszerűen túljárt az eszén: „Jól váltott, el kell ismerni, gyökeres ellentétét csinálta annak, amit 14-10-ig. Addig nem volt pengeérintkezés, utána pedig háromszor vagy négyszer megfogta a pengémet, én meg fölakadtam valahol. Bíztam abban, hogy fogok tudni egy együttest szúrni, de egyszerűen nem találtam sehol a helyet.”

Megjegyezte, hogy Parknak nem is volt más lehetősége, mint a változtatás, ezzel együtt hihetetlennek nevezte, hogy ilyen magabiztosan fel tudott jönni ilyen rövid idő alatt. „Az utolsó akciónál, úgy éreztem, kicsit mellé szúrtam, de nem is azon múlott, hanem előtte kellett volna mást csinálni: ha már kapok két tust, nem belemenni még egy harmadikba. 14-12-nél kellett volna egy kicsit hátralépnem még egypárat” – folytatta.

imreezust332_b

Arra a felvetésre, hogy talán idő előtt gondolta: megvan a győzelem, és az zavarta meg, így reagált: „Egy pillanatra átsuhant az agyamon, nem gondolkoztam ezt túl, de átsuhant az agyamon, és lehet, hogy annak sem lett volna szabad megtörténnie. Nyolc és fél percig én voltam az olimpiai bajnok, de nem ott ért véget, sajnos.” A „hogyan továbbról” azt mondta, még szeretne jól szerepelni Rióban, de visszavonulásról nem beszélt – elég motivált a vasárnap következő csapatversenyre, amelyben éppen a dél-koreaiakkal kezdenek. Imre Géza előzőleg az atlantai olimpián tudott egyéniben dobogóra állni, 20 éve harmadik lett. Közben csapatban ezüstöt szerzett 2004-ben Athénban. 

A magyar küldöttség Rióban 4 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzérmével a két nagyhatalom, az Egyesült Államok és Kína mögött a harmadik helyen áll a negyedik, keddi versenynapot követően. Románia továbbra sem szerzett érmet, ám Horia Tecău és Florin Mergea örömet szerzett szurkolóinak azzal, hogy bejutottak a férfi párosverseny elődöntőjébe: 6:4, 5:7, 6:2-re legyőzték a brazil Marcelo Melo, Bruno Soares duót. A fináléba jutásért az amerikai Steve Johnson, Jack Sock kettőssel kell megküzdeniük. Román teniszező még nem jutott elődöntőbe az ötkarikás játékok történetében.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »