Minszki folyamat: új „útiterv” kell, a régi nem működik

Hiába találkoztak a normandiai négyek – Oroszország, Németország, Franciaország és Ukrajna – Minszkben, hogy a donbászi válság békés rendezésének lehetőségéről tárgyaljanak, nem történt semmilyen előrelépés.

Nincs még kész az új „útiterv” a 2015. februári minszki tűzszüneti megállapodás végrehajtásához – közölte Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a fehérorosz fővárosban. Steinmeier megint aláhúzta, mindent el kell követni, hogy elmozdulás legyen a befagyott konfliktusban.

Nem történt áttörés a normandiai négyek külügyminisztereinek találkozóján – közölte Minszkben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Hozzátette, a munka folytatódni fog. A kialakult patthelyzetben azt is pozitívnak tartja, hogy nem kérdőjelezték meg az állam- és kormányfők németországi, október 19-i megállapodását.  Rámutatott, még a biztonság és a politikai reformok terén sem sikerült a következő lépésekről egyezségre jutni. Lavrov emellett elmondta, hogy a tanácskozáson nem tárgyaltak fegyveres EBESZ-misszió telepítéséről a kelet-ukrajnai válság térségébe.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter kijelentette: Oroszország a tanácskozások egyik kulcselemét sem fogadta el. Hozzáfűzte, Kijev és Moszkva közt alapvető véleménykülönbségek vannak arról, mit tartalmazzon a békéhez elvezető „útiterv”. Klimkin az orosz agresszió újabb bizonyítékaként a minszki találkozón bemutatta egy orosz drón, azaz pilóta nélküli repülőgép fotóját, illetve annak Ukrajna fölötti repülési útvonalát. A külügyminiszter a Twitteren  közzétett kommentárjában hozzáfűzte, az Orlan-10 típusú drón az oroszországi Jejszk városából indult. Hangsúlyozta, az ukrán–orosz határ lezárása nélkül nem szűnnek meg a Donyec-medencében a fegyveres provokációk. Ismételten azzal vádolta meg Moszkvát, hogy nem teljesíti a minszki megállapodásokban vállalt kötelezettségeit. A kijevi kötelezettségek végrehajtására ellenben nem tért ki.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a minszki megállapodások minden elemét meg kell valósítani. „Hatalmas mennyiségű munkát kell még elvégezni. Bármilyen nehéz a párbeszéd, de nem szakadhat meg” – tette hozzá.  Német kollégájával, Frank-Walter Steinmeierrel közösen „fontosnak és megkerülhetetlennek” nevezte a tanácskozást. Annak a véleményének adott hangot, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt segíthetne a fogolycserében az év végéig. Hozzátette: Franciaország és Németország azon lesz, hogy előrevigye a minszki tűzszüneti megállapodások végrehajtását.

A kommentárok alapján sikertelen, egy helyben topogó minszki egyeztetésekhez csatlakozott Martin Sajdik, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnökének ukrajnai különmegbízottja is. A dpa német hírügynökség szerint ugyanakkor a fehérorosz fővárosban zajlott tanácskozás azt mutatja, kezd nagyon reménytelen lenni a kelet-ukrajnai válságra vonatkozó megoldáskeresés – számol be a Kárpáti Igaz Szó.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: ukrán válság, normandiai négyek, ukrajnai hírek, ukrán-orosz viszony, minszki megállapodásForrás: Kárpáti Igaz Szó


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »