Minority SafePack: Vincze Loránt büszke az egymillió aláírásra, de még nincs ok ünneplésre

Minority SafePack: Vincze Loránt büszke az egymillió aláírásra, de még nincs ok ünneplésre

Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke a Krónikának elmondta, célul tűzték ki, hogy legalább 10-20 százalékkal túlteljesítik a polgári kezdeményezésekre vonatkozó európai uniós szabályozás által előírt egymilliós küszöbértéket.
Amint arról beszámoltunk, határidő előtt teljesítette küldetését a FUEN: a csütörtökig összesített adatok szerint átlépte az egymilliós küszöbértéket a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés támogatóinak száma.

Hírdetés

– mutatott rá. Vincze örvendetesnek nevezte, hogy olyan országok is bekapcsolódtak – Bulgária, Litvánia, Spanyolország, Lettország –, amelyek nem is tagjai a FUEN-nek, így a kampány elején nem is számoltak azzal, hogy ott is gyűlnek majd az aláírások.  

„Bár teljesítettük a vállalást, még nem jött el az ünneplés ideje. Az utolsó pillanatig folytatjuk az aláírások gyűjtését. Minden egyes támogató aláírás számít, és minden szignó a közösség erejét mutatja. Mindenkit arra kérek, írja alá és népszerűsítse a kezdeményezést” – tette hozzá.

Kérdésünkre, hogy készült-e pontos kimutatás arról, hogy az egymillió aláírónak hány százaléka magyar, Vincze azt válaszolta, csak április 4-én, a gyűjtés lezárása után tudnak pontos adatokkal szolgálni. „Érdemes azt megfigyelni, hogy a korábbi kezdeményezések esetében is az volt a gyakorlat, hogy mindig volt egy ország, amely kimagaslóan teljesített, onnan gyűlt össze a támogatások fele, vagy több mint 50 százaléka.

– mondta Vincze Loránt.

A FUEN elnöke külön köszönetet mondott az RMDSZ-nek, hogy élére állt a kezdeményezésnek, és „mindvégig a Minority SafePack hajtómotorja volt”. „Megköszönöm az erdélyi magyaroknak a támogatást, nélkülük közel sem kerülhettünk volna a sikerhez. Azért is hálásak lehetünk, hogy kezdeményezésünk olyan magyar üggyé nőtte ki magát, amely egyöntetű támogatást élvez mind a magyarországi, mind a határon túli magyarok körében” – fogalmazott.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »