Minority SafePack: Jócskán túl vagyunk a félidőn, ideje belehúzni! Nagy a tét

Minority SafePack: Jócskán túl vagyunk a félidőn, ideje belehúzni! Nagy a tét

A Felvidéken eddig legalább 40 ezer, Erdélyben pedig több mint 220 ezer aláírás gyűlt össze a sokszínű Európáért elnevezésű petíció keretében, amit rövidebb nevén csak Minority Safepack-ként emlegetnek.

340 európai történelmi nemzeti kisebbség jogaiért indított petíciót az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) 2017 májusában. 2018. április 3-ig kell legalább hét uniós tagállamban minimum 1 millió aláírást gyűjteni a sikerhez. Ezen felül az Európai Bizottság minden egyes tagállamban meghatározott egy minimális aláírásmennyiséget is.

Amennyiben a petíció sikeres lesz, a Bizottságnak és az Európai Parlamentnek is érdemben kell majd foglalkoznia azzal, hogy a kisebbségi jogokat EU-s hatáskörbe emeli át – vagyis bizonyos kötelezettségek alól egy tagállam sem tudja majd magát kivonni.

Többszörös jelentőségű

A kezdeményezés ráadásul valóban politikán és határokon felül áll. Jelentősége többszörös: az európai kisebbségek számára Németországtól Dél-Tirolon át a külhoni magyarokig mindenkinek lehetőséget biztosít, hogy végre rávegye az EU vezetőit, hogy a többi kisebbség mellett az őshonos történelmi kisebbségekkel is foglalkozzon.

Másodszor: az anyaországi magyarok is támogathatják aláírásukkal a határon túliak számára nagy fontosságú petíciót. Harmadszor pedig, az EU is bizonyíthatja, hogy a menekültek és a szexuális kisebbségek jogain túl az összesen 50 millió főt számláló (az uniós népesség 10 százaléka!) nemzetiségek problémái is elérik Brüsszel ingerküszöbét.

Félidőn túl majdnem a fele

Hírdetés

Felvidék legalább 50 ezer aláírás összegyűjtését vállalta, ezt négy hónappal a leadási határidő előtt nagyrészt teljesítette. Erdélyben 220 ezer szignó gyűlt össze. A Minority SafePack hivatalos weboldala szerint az online aláírások száma az Unión belül 150 ezer.

Online szignók tekintetében a Felvidék kissé le van maradva, ahogy – kettő kivételével – a többi uniós ország is. Magyarország és Románia már teljesítette a Bizottság által megszabott minimumot (Magyarország 106, Románia 430 százalékra) (hogy melyik országban mennyi elektronikus aláírás gyűlt össze, ide kattintva tekintheti meg.)

Jelenleg az aláírásgyűjtéshez 420 ezren csatlakoztak Európa-szerte, a félidőn pedig már túl vagyunk, így minden, a kezdeményezéshez csatlakozó szervezet és politikai csoportosulás arra kéri az embereket, hogy, ha még nem írtak alá, tegyék meg.

A legegyszerűbb az online felületen teljesíthetik a kérést, amit ide kattintva érhetnek el. A kitöltéssel nem kell sokat bajlódni, néhány kattintással kitölthető és elküldhető az űrlap.

Az Unión kívül is fontos lehet

Az EU-n kívüli Kárpátaljának is fontos lehet a kezdeményezés sikere. Ha a Minority SafePack céljai beépülnek az európai jogrendbe, aligha történhetnek olyan meddő megállapítások, mint amit a Velencei Bizottság is hozott az ukrán oktatási törvény elemzése kapcsán, és ha valóban eurokompatibilissé akarna válni Ukrajna, kormánya aligha sulykolhatná tovább, hogy az egyértelműen diszkriminatív oktatási törvénnyel minden rendben van.

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: kronika.ro


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »