Minisztériumi engedéllyel maradhat a két magyar kilencedik osztály Szamosújváron

Minisztériumi engedéllyel maradhat a két magyar kilencedik osztály Szamosújváron

Minisztériumi engedéllyel sikerült elérni, hogy a következő tanévben is két kilencedik osztály indulhasson a szamosújvári magyar iskolában. Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes szerint Kolozs megyében így minden kért osztályt jóváhagytak.
A következő, 2018/2019-es tanévben is megmaradhat a két kilencedik osztály a Téka Alapítvány által működtetett szamosújvári magyar iskolaközpontban, miután oktatási minisztériumi szinten sikerült elérni annak engedélyezését. Balázs-Bécsi Attila, a Téka Alapítvány vezetője a Krónikának elmondta,

a Kolozs megyei tanfelügyelőség eredetileg nem engedélyezte a következő tanévre az általuk kért második 9. osztályt annak ellenére, hogy a városban immár tíz éve két, egy reál- és egy humán osztály működik.

Elmondta, mivel a következő tanévben is meglenne a két osztályra való diák, végül az RMDSZ segítségével, az oktatási tárca jóváhagyásával sikerült elérni, hogy szeptembertől is elindulhasson a humán, illetve természettudományi osztály.

„Amikor felavattuk az új iskolát, jóváhagyták a második osztályt, idén visszautasította az erre vonatkozó kérést a tanfelügyelőség” – ismertette az előzményeket Balázs-Bécsi Attila. Kifejtette,

a második 9. osztályra mindenképp szükség van, hiszen az iskolában és a Szamosújvárhoz közeli településeken egy osztálynyinál több gyerek fejezi be júniusban a nyolcadikat.

Balázs-Bécsi Attila szerint a két osztály indítása azért is fontos, mivel a gyerekek nagy része szórványtelepülésekről származik, és nincs lehetőségük kolozsvári belvárosi iskolákban továbbtanulni. Mint mondta, a szeptemberben kilencediket kezdő diákok egy része a 120 gyerek otthonául szolgáló szórványkollégiumukból kerül ki, de vannak szamosújvári és a szomszédos településekről, Székről és Búzából érkező nyolcadikosok is. Emellett

immár második éve az előző tanévben felavatott új iskolában tanulnak tovább a Kallós Alapítvány sármási szórványkollégiumának lakói is,

mivel itt csupán nyolcadik osztállyal bezárólag biztosított számukra a magyar nyelvű oktatás, így korábban román nyelven voltak kénytelenek folytatni tanulmányaikat.

A Téka Alapítvány vezetője szerint a második 9. osztály jóváhagyásának elérésével sikerül fenntartani a szamosújvári iskolában a jelenlegi állapotokat:

elemiben egy-egy step by step osztály, 5–8., illetve 9–12. osztályban pedig két-két párhuzamos osztály működhet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »