Miniszteri torzsalkodás: Gröhling "mindent megtesz", hogy a parlament ne fogadja el az egészségügyi miniszter javaslatát

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter azt akarja, a szülő becsületbeli nyilatkozatot adjon arról, hogy a gyerekének nincsenek akut betegségre utaló tünetei. Ez olyan nyilatkozat lenne, amilyet a 2019/2020-as tanév végén is kértek a szülőktől – mondta a miniszter a kormány ülése előtt.

Az oktatási miniszter elmondta, hogy telefonon egyeztetett Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszterrel, szakértőkkel és Ján Mikas országos tiszti főorvossal.

Kompromisszumos javaslatot dolgoztunk ki, amelyet már teszteltünk” – közölte Gröhling.

Krajčí kedden azt mondta, az iskolába és az óvodába lépés előtt a gyerekeknek igazolást kell vinniük arról, hogy nincs koronavírus-fertőzésük, és hogy 14 nappal az iskolába lépés előtt nem jártak külföldön és nem voltak nemzetközi táborban. Ha a gyerek ebben az időszakban külföldön volt, karanténban kell maradnia a szülővel. Krajčí szerint a szülő ápolási díjat kérhet erre az időszakra. „Ellenjavaslatot fogunk beadni” – mondta Gröhling, és hozzátette,

mindent megtesz, hogy az egészségügyi miniszter javaslatát ne fogadják el.

Hírdetés

Gröhling elmondta, augusztus 18-án bemutatják azt a dokumentumot, amely meghatározza, milyen lépéseket kell tennie a fenntartónak és az igazgatónak, ha az intézményben koronavírusfertőzés fordul elő. „Nem tervezzük az iskolák országos bezárását. Azt tervezzük, hogy egy időre felfüggesztjük a tanítást azokban az osztályokban, ahol egy vagy több eset előfordul” – magyarázta az oktatási tárca vezetője. Hozzátette, azt akarja, hogy – szigorú higiéniai intézkedések betartása mellett – szeptember 2-án elkezdődjön a tanítás.

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ismét hónapokra bezárjuk az összes iskolát” – mondta a miniszter.

„Ha szülők a zöld zónába sorolt országokban jártak a gyerekkel, az rendben van. Ilyen szabályok érvényesek az egész országban. Nem hinném, hogy az olyan szülő, aki a vörös zónába sorolt országban járt, ne tartana be minden egészségügyi óvintézkedést a saját és a gyereke biztonságáért, majd hazatérve iskolába küldené a gyerekét” – mondta a miniszter és hozzátette, ezt elképzelhetetlennek tartja.

Az oktatási minisztérium vezetője megjegyezte, a tárca az egyetemekre is odafigyel.

„Arra kértük a minisztert, hogy az állam költségén teszteljék a külföldről érkező egyetemi hallgatókat és középiskolás diákokat” – mondta Gröhling, és hozzátette, körülbelül 20 ezer diákról van szó. Megjegyezte, ezeken a diákokon elvégzik a koronavírus-tesztet, karanténba kerülnek, majd folytathatják a tanulmányaikat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »