Miniszteri szinten találkoznak Szegeden az Európa szárazföldi határát védő államok

Miniszteri szinten találkoznak Szegeden az Európa szárazföldi határát védő államok

Elkezdődött a szárazföldi külső határral rendelkező schengeni tagállamok miniszteri fórumának találkozója csütörtökön Szegeden.
 

A találkozón – amelyen a magyar mellett lengyel, lett, litván, észt, finn, szlovák, norvég és román delegáció vesz részt – Halmosi Zsolt, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója előadást tartott a határőrizetről a röszkei átkelőhelyen. A tábornok beszámolt a magyar hatóságok által az elmúlt időszakban megtett intézkedésekről, a migrációs tendenciák alakulásáról, az érkezők állampolgársági összetételének változásáról, a különböző migrációs útvonalakról. Tájékoztatójában kitért az illegális migrációval szembeni hazai és nemzetközi együttműködésre is.

Varga János honvéd vezérőrnagy a honvédség határellenőrzésben betöltött szerepét ismertette a politikusoknak és szakértőknek.

Bemutatnak egy éjjellátó berendezéssel felszerelt helikoptert, középen Pintér Sándor belügyminiszter (j3), jobbra Halmosi Zsolt, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatója (MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

Az előadások után a katonák és a rendőrök bemutatták a Röszkén működő stabil hőkamerát és a határellenőrzés során alkalmazott egyéb technikai eszközöket és járműveket. A delegációk tagjai láthatták a többi között a honvédség hőkamerával kiegészített célfelderítő radarját, amely akár 24 kilométeres távolságból is képes észlelni egy határ felé közeledő csoportot. Megismerhették a rendőrség éjjellátó készülékkel felszerelt helikopterét, a különböző járművekre szerelt és a járőrök által használ hőkamerákat, valamint a honvédség BTR 80-as páncélozott harcjárművét is.

A röszkei tranzitzónában Seres József, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal dél-alföldi regionális igazgatója mondta el, milyen munka folyik a magyar-szerb és a magyar-horvát határon működő egységekben. A szakember kiemelte, hogy idén a röszkei és a tompai tranzitzónában összesen mintegy 3600 menedékkérelmet nyújtottak be, többségében családosok vagy idősek.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »