Miniszterelnökség: folytatódik a Magyar falu program

Újabb kategóriákban adhatják be pályázataikat szerdától az 5000 lélekszám alatti települések önkormányzatai és az önkormányzati társulások a Magyar falu program keretében – közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel.

A közlemény szerint a falu- és/vagy tanyagondnoki szolgáltatást működtető vagy új szolgáltatás indítását vállaló települések a tevékenységükhöz szükséges új gépjárművek beszerzésére igényelhetnek támogatást 3 milliárd forint keretösszegben. Az egy pályázó által maximálisan elnyerhető összeg 15 millió forint.

Szintén 3 milliárd forint keretösszeget fordít a kormány a belterületi közterületek megfelelő karbantartásához, zöldterületek, emlékhelyek gondozásához és a köztisztasági szolgáltatások megvalósításához szükséges új kommunális eszközök, munkagépek beszerzésére. Pályázatonként szintén 15 millió forint a limitösszeg – írták.

A Miniszterelnökség közlése szerint anyagtámogatás igényelhető a települések járdáinak építéséhez, felújításához, összesen 1 milliárd forint keretösszegben. Egy pályázó legfeljebb 5 millió forint támogatásban részesülhet.

Hírdetés

Orvosi eszközök beszerzésére 500 millió forintot biztosít a kormány a Magyar falu programon belül, rendelőnként 2 millió forint az elnyerhető legmagasabb támogatási összeg.

A pályázatokat a Magyar Államkincstár elektronikus felületén június 11-éig lehet benyújtani. A támogatottak köréről 60 napon belül döntés születik.

Jelezték azt is, hogy a vidéki kistelepülések hátrányainak mérséklése, a népességcsökkenés megállítása és az életminőség javítása céljából a Miniszterelnökség ebben az évben eddig tizennégy kiírást tett közzé a Magyar falu programban, amelyek közül hat áll nyitva a pályázók előtt.

A program harmadik éve tartó teljes költségvetése a falusi csokkal, a falusi útalappal és a kisboltok támogatásával együtt több mint 600 milliárd forint – áll a közleményben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »