Miniszterelnöki ellenõrzõ testület: vizsgálják meg az oltásokat

A miniszterelnök ellenőrző testülete nem tudta megállapítani az Argeş megyei csecsemők megbetegedésének okát, viszont arra utasította a főügyészséget, hogy ellenőrizzék az oltóanyagokat, ezek minőségét.

Annak ellenére, hogy a csecsemők megbetegedésével kapcsolatban egyértelmű következtetésre nem jutott, a testület rendellenességeket talált a piteşti-i gyermekkórházban, az Argeş megyei közegészségügyi igazgatóságon, az Országos Gyógyszerügynökségnél, az oltásokat kezelő orvosoknál és a Hexi Pharma termékeinek beszerzése körül.

Az emésztő- és légzőrendszeri panaszokkal kórházba szállított gyerekek közül 13-an kaptak Hexacima oltást. Ez egy HEXAXIM nevű vakcina volt, amelyet hivatalosan csak Kazahsztánban lehetne forgalmazni, európai engedélye nincs – állapította meg a testület. Ugyanakkor a vakcinát szabad alkalmazni a gyógyszerügynökség szerint olyan esetekben, amikor a román piacon található gyógyszerekkel nem helyettesíthető.

A testület azt is megállapította, hogy az egyik rendelőben, ahol egyik gyereket beoltották, az oltóanyag megrongálódott, mivel nem szállították időben hűtött helyre.

Az egészségügyi minisztérium később közleményben azt közölte, nincs összefüggés a megbetegedések és az oltások között. A minisztérium szerint nem szabadna egy jelentés egy különálló témáját úgy kezelni, hogy az az oltáskampányokat veszélyeztesse.

A minisztérium továbbra is azt tartja valószínűnek, hogy a fertőzések forrása valamilyen tejtermék.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »