Miniszterek: Terroveszély fenyeget, de ne essenek pánikba

Miniszterek: Terroveszély fenyeget, de ne essenek pánikba

Németországban is fenyeget a terrorveszély – figyelmeztetett két német miniszter is a sajtóban. De mindketten azt kérték a németektől, hogy ne essenek pánikba, mert szerintük azzal a terroristák máris célt értek. Közben Brüsszelben a belga hatóságok kérésére elhalasztották a húsvétvasárnapra meghirdetett megemlékezést. A szervezők az európai életvitel, az európai jog és az európai szokások védelmében hirdették meg a demonstrációt. A brüsszeli vérengzést elítélte a pápa is.

„Nagyon aggódtunk. Tegnap érkeztünk, és gondolkodtunk azon, hogy kijöjjünk vagy sem, mert ez tényleg veszélyes. A bátyám éppen Brüsszelben volt a robbanás napján, és ismerek másokat is, akik ott voltak” – mesélte egy zarándok.

A stációknál tartott meditációk közös témája a félelem és a szenvedés volt. „Oh, Krisztus keresztje! Ma úgy tekintünk rád, mint a fundamentalizmus és olyan terrorcselekmények megnyilvánulására, amelyet egy vallás követői hajtottak végre, akik istenük nevét káromolják, és arra használják a szent nevet, hogy azzal igazolják a példátlan erőszakot” – hangzott el az egyházfő meditációjában.

A brüsszeli mészárlásról megemlékezett az amerikai elnök is heti tévés beszédében. „Megnyerjük a háborút az Iszlám Állam gyűlöletkeltő és erőszakos propagandája ellen, amely elferdíti az iszlám vallást, és a fiatal muszlimokat saját céljaira radikalizálja” – szögezte le Barack Obama.

Obama a muszlim terroristák elleni küzdelemben számít az amerikai muzulmánok támogatására, és ezért elutasítja megbélyegzésüket. Az Egyesült Államokban viszonylagos jólétben élnek a muszlimok, szemben európai társaikkal.

Brüsszelben továbbra is sokan félnek. „Éppen most mentem első alkalommal metróval a támadások óta, nagyon hátborzongatató volt belegondolni, hogy mindaz ugyanezen a vonalon, és ugyanezen az állomáson történt” – így egy helyi lakos.

A belga hatóságok azonosították a harmadik repülőtéri merénylőt. Ő az, aki világos kabátot viselt a támadás előtt, a hírek szerint a szabadúszó újságíró volt a főnök, ő szervezte be két társát, akik magukat robbantották fel a repülőtéren.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »