Minimálbér 2023-ban: 700 euró, de egyes munkakörökben ennél magasabb a minimum fizetés

Minimálbér 2023-ban: 700 euró, de egyes munkakörökben ennél magasabb a minimum fizetés

Január 1-jétől változott a hétvégi és ünnepi bérszabás, a minimálbér nagyságát pedig a jövőben másképp számolják ki a munka igényességének tükrében. Maga a minimálbér alapösszege 646 euróról emelkedik 700 euróra – az összegben a munkáltatók és szakszervezetek egyeztek meg, gyakorlatilag először a bértárgyalások történetében.

A nettó minimálbér idén 568,97 euró, ami 43,32 eurós emelkedést jelent. Munkaigényesség szerint azonban az “alap” minimálbér emelkedik. Hat fokozat, vagy szint létezik, mindegyik a munka igényessége (vagy a felelősség) szerint növeli a minimálbér nagyságát egy koefficienssel (szorzóval).

Az első fokozaton például 1,2-vel (értsd: 20 százalékkal) kell beszorozni az alap minimálbér összegét, vagyis 700 euró helyett itt már 840 euró jár az alkalmazottnak bruttóban. Az alábbi táblázatban összefoglaltuk az alapokat.

A parlament még decemberben fogadta el az ünnepnapokra és hétvégékre vonatkozó bérezés szabályainak módosítását. A Hospodárske Noviny közlése szerint a munkáltatóknak fél évet adtak az átállásra, az régi rendszer még május végéig marad hatályban.

A változtatások szerint szombati bérkiegészítések legalább a minimálórabér 50 százalékával emelkednek , a vasárnapi munkaórákat pedig a minimálórabér 90 százalékával kell megfejelni. A kiegészítések konkrét nagyságát a Munkatörvénykönyvben rögzítik.

Hírdetés

A HN összefoglalója szerint eddig az alkalmazott szombaton 1,61 euróval többet keresett óránként , vasárnap pedig 3,58 euróval többet. Az éjszakai, rizikós munkakörben végzett munkáért óránként 1,79 euróval járt több az alapórabérnél.

Az új szabályozás némileg bonyolultabb lesz.

A szombati munkavégzés esetén a szombati munkáért járó bérkiegészítés 50 százalékkal emelkedik, 45 százalékkal abban az esetben, ha munkaszerződésből kifolyólag kell szombaton dolgoznia az alkalmazottnak. A vasárnapi és ünnepnapi bérkiegészítés nagysága a jelenlegi 3,58 euróról 4,02 euróra nő, amennyiben alapjáraton is dolgozna a munkás vasárnaponként, akkor csak a minimálbórabér 90 százalékára jogosult az alapórabéren túl. Az éjszakai műszakok órái után 40-50 százalékos az emelés.

Idén változtak az ebédjegyek árai is, értékük 5,10 euróra emelkedik. Az összeg 45 százalékát a munkások, 55 százalékát a munkáltatók állják.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »