Mindent a helyén kell kezelni, Bugárék döntését is

Mindent a helyén kell kezelni, Bugárék döntését is

Mindenki ismeri azt a viccet, hogy ha sapka van szegény nyuszi fején azért, ha nincs rajta sapka azért kapja meg a magáét. Nos, most senki se akar ily módon élcelődni a Most-Híddal, simán lenyuszizni őt, hiszem megtette azt a lépést, amit sokan vártak el tőle. Ha nem tette volna meg, az lett volna a nagyobb baj!

Igaz, kissé megkésve lépett! Igaz, ha 2016-ban nem léptek volna bele, akkor most nem kellett volna azért rimánkodni, hogy kilépjenek végre valahára! A vegyespárt döntése viszont mégis felvet néhány kérdést, elsősorban a pártelnöknek címezve.

Eddig Bugár négy alaklommal volt tagja valamelyik pártjával a szlovák kormánykoalíciónak. Eddig döntetlen az állás, mert kétszer MKP elnökként és két alkalommal a Most-Híd elnökeként vett részt a kormányzásban. Ez utóbbi kettőt nem tudta befejezni, vegyespárti elnökként félidőben mindkétszer bedobta a törülközőt! Mondhatjuk persze azt is, hogy a helyzet kényszerítette rá.

Viszont nem árt még egyszer felidézni, hogy 2001-ben, Dzurinda első kormányzása alatt is zörgött a léc a felvidéki magyarok számára kedvezőtlen megyerendszer kialakítása miatt. Bugár akkor kilépéssel fenyegetődzött, mégis maradt a kormányban.

Pedig egyértelmű volt a szlovákiai magyarok diszkriminációja az államigazgatási reformban. Bugár mégis a maradás mellett döntött, talán azért, mert akkor csak rólunk, magyarokról volt szó. Most pedig, amikor szélesebb aspektust kapott a kilépés, amikor már nem csupán az országban élő magyarokat, hanem a szlovákokat is érinti a válságkezelés, a kormányból való távozás irányába tereli pártját.

A másik kérdés ezzel szorosan összefügg:

Kinek a hatására született meg az előrehozott választásokról szóló OT határozat? Illetve valójában kinek szól ez a fontos döntés?

Az előzményekből, a sajtóban megjelent nyilatkozatokból arra lehet következtetni, hogy csak a vegyespárt szlovák tisztségviselői – Lucia Žitňanská, František Šebej, Peter Kresák és Ivan Švejna – utasították el egyértelműen a Ficoval való további együttműködést. Ha ők kilépnek a Most-Hídból, akkor a vegyespárt nem csak a szlovák nemzetiségű tisztségviselőit, hanem valószínűleg a maradék szlovák választói is elpártolnak tőle. Ezzel pedig a párt elveszti ideológiai arculatát: a vegyespártiságot! Csak a magyar szavazatokban bízni pedig rendkívül nagy kockázattal járt volna a jövőben, hiszen ebben komoly vetélytársa akad a politikai válság által érintetlen MKP személyében. Tehát a tét a lét volt!

A harmadik kérdés pedig szorosan kapcsolódik az előző kettőhöz:

A Most-Híd eddigi tétovázása illetve politikai felelőssége az eddigi kormányzásban mennyire fordította el a párttól szavazóit, a szlovákokat és magyarokat egyaránt. Van az embernek egy olyan sejtése, hogy a szlovák szavazók nagy része az OT mostani határozata ellenére átpártol valamelyik demokratikusabb szlovák politikai szubjektumhoz, a kiábrándult magyarok pedig a választásokat ignorálók táborát fogják erősíteni. Hacsak az MKP nem lesz képes megszólítani őket…

Egyet viszont fontos megjegyezni:

Ha bekövetkezik a Fico kormány bukása, azt nem a Most- Hídnak köszönhetjük, hanem elsősorban annak az előállt politikai válságnak, aminek kialakulásában kormánytényezőként a Most-Híd is tevékenyen részt vett.

Száraz Dénes

Nyitókép: most-híd.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »