Mindenszentek a közösség ünnepe

A Hiszekegyben imádkozzuk, hogy „hiszem a szentek közösségét”, ez azt jelenti, hogy az Egyház egy közösség – mondta Bárány Béla zuglói plébános az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. Hozzátette: amikor a szentmisén részt veszünk, akkor nemcsak a templomban lévőkkel vagyunk közösségben, hanem azokkal is, akik már elértek Istenhez.

Mindenszentek ünnepe tehát a közösség ünnepe, ebben pedig benne vannak az elhunytak is, hiszen szentek csak azok lehetnek, akik már meghaltak – emlékeztetett a plébános.

Hírdetés

A középkorban a temetők a templomok mellett voltak, ez pedig nem volt véletlen. Hiszen mielőtt valaki bement a templomba, lehetősége volt megállni szerettei sírjánál, így tudta ápolni velük a lelki kapcsolatot – tette hozzá.

Szent az, aki tisztában van azzal, hogy az egész életét ajándékba kapta. Szent az, aki azt, amit kapott továbbadja másoknak, vagy az, aki jól értelemben meg tud feledkezni magáról, vagy meghal valakiért – jelentette ki Bárány Béla. Beszélt arról, hogy az a tanár szintén szent, aki a veronai tragédiában visszament a diákokat kimenteni a buszból, de már nem tudott kijönni.

A teljes beszélgetést IDE kattintva tekinthetik meg.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »