Mindenkinek kedveznek az adótörvény-módosítások

A Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára szerint mindenkinek kedveznek a 2017. évi költségvetéshez kapcsolódó adótörvény-módosítások, amelyeket kedden fogadott el az Országgyűlés.

Tállai András az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában azt mondta, hogy a családok, a kisvállalkozások, de a nagyobb cégek számára optimális változásokat is megszavaztak.

Felidézte, hogy az adócsomag értelmében a baromfihús, a tojás és a tej általános forgalmi adóját (áfa) 5, míg az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfáját 18 százalékra mérséklik 2017-től, nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye, ugyanakkor emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója.

Az államtitkár közlése szerint az adócsökkentés és az adminisztráció egyszerűsítése volt a módosítások alapvető célja, ugyanakkor a gazdaság fehérítése szintén fontos szempontként jelent meg.

Az intézkedések közül kiemelkedőnek nevezte az áfacsökkentést, megjegyezve: régóta vártak már olyan gazdasági helyzetre, hogy mérsékelni lehessen ezt az adónemet.

A kieső állami bevételeket egyrészt a gazdasági növekedés – a több munkahelyből származó többletforrások -, másrészt az adóhatóság hatékonyabb tevékenysége pótolja – fűzte hozzá, hangsúlyozva: rendelkezésre áll a keret az adócsökkentésekre, nem kell emiatt hitelt felvenni.

Tállai András a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán azt mondta, hogy az adóváltozások nyomán mintegy 80-85 milliárd forinttal több marad az emberek zsebében 2017-ben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »