Mindenki tudta, hogy a templomi gyilkos időzített bomba, anyja is szólt a rendőrségnek, de nem léptek

Mindenki tudta, hogy a templomi gyilkos időzített bomba, anyja is szólt a rendőrségnek, de nem léptek

Súlyos következményekkel jár, ha egy radikalizálódott muzulmánt visszaeresztenek a társadalomba – ezt Franciaország saját bőrén tapasztalta a kedden elkövetett, kíméletlen templomi gyilkosság után. Egy nappal a katolikus templomi vérengzés után megdöbbentő részletek derülnek ki a szélsőséges elkövető múltjáról.

Nyílt titok volt, hogy keresztény templomban akar gyilkolni

Komoly nyomás nehezedik a francia kormányra, amelynek magyarázatot kell adnia arra, hogy mégis hogyan engedhettek szabadon egy olyan bűnözőt, aki kétszer is megpróbált Szíriába szökni az Iszlám Államhoz. Az ifjú muszlim a normandiai pap meggyilkolása előtt börtönben is ült, de kiengedték.

A 19 éves Adel Kermiche családja már több mint egy éve próbálta jó útra terelni a radiakalizálódott fiatalt, akiről barátai is azt mesélték, hogy gyakran fenyegetőzött egy keresztény templom megtámadásával. Diáktársai tudatlan ripacsként jellemezték, akiben sosem tudatosult, hogy a gimnáziumban tanulni is lehet.

Az egyik ismerőse elmesélte az RTL francia rádiócsatornán, hogy a templomi vérengzésről olvasva egyáltalán nem lepődött meg, hogy Kermiche volt a támadó. Elmondása szerint barátja már májusban állandóan az iszlámról beszélt, és többször is bizonygatta, hogyan fog megtámadni egy templomot. Ekkor még nem hitte, hogy beválthatja fenyegetőzéseit.

A Le Pariziennek pedig azt mondta egy helyi lakos: "Mindenki tudta, hogy a kölyök egy időzített bomba. Túlságosan furcsa volt."

Elszökött, visszaküldték, az idióták kiengedték

A kis integrált 2015-ben került fel a francia rendőrség radarjára, mikor először próbált Szíriába szökni. A német rendőrség tartóztatta fel márciusban, visszaküldték Franciaországba, ahol előzetes letartóztatásba helyezték. Két hónappal később megint megkísérelt a kalifátusba kijutni, ekkor Törökország felé. Újból elfogták, újból visszaküldték a franciákhoz, akik májusban újfent őrizetbe vették.

Az ügyészek tiltakozása ellenére idén márciusban szabadon engedték, de a lábára most egy elektronikus nyomkövetőt is raktak. Hétköznap csak 8:30 és 12:30 között mehetett el otthonról, de a vasárnapi támadást ez a 4 órás időszak nem fedi le.

6 éves kora óta mentális problémákkal küszködött

A Le Monde francia lap a "fiú" jogi kartonjából hozott nyilvánosságra részleteket, melyekből kiderült, hogy 6 éves kora óta pszichés nehézségekkel küzdött, ami miatt rendszeresen beutalták a kórházba. A bírósági dokumentumokból viszont az is kiderült, hogy azt mondta, megbánta, hogy Szíriába akart utazni. A franciák meg elhitték neki.

“Vissza akarok térni a normális hétköznapokba, újra találkozni akarok a barátaimmal, meg akarok nősülni” – mondta azelőtt, hogy feltételenes szabadlábra helyezték volna.

A liberalizmus által teljesen elhülyített bíró hitt neki, ám az ügyészeket nem győzte meg. Ők úgy gondolták, hogy nagyon valószínű, hogy szabadulása után újra megpróbál kiszökni.

A Charlie Hebdo szerkesztőségénél elkövetett mészárlás ihlette meg

A beilleszkedett megszállottsága állítólag a 2015. januári, párizsi terrortámadások után erősödött fel. A Tribune de Genève úgy tudja, a Charlie Hebdo szerkesztőségénél elkövetett mészárlás után hallgatag lett, elkezdett járni a helyi mecsetbe, és folyamatosan kioktatta a “hitetlen” rokonait az iszlám szerepéről és céljairól.

Szülei Algériából költöztek Franciaországba, családi helyzete a legkevésbé sem volt “veszélyeztetett”. Anyja, aki egyetemi tanár, az első szökése után azt mondta, hogy a fia otthon azt hajtogatta, a muszlimok nem gyakorolhatják szabadon a vallásukat Franciaországban. Szerinte fia nem a saját szavait használta, látszott, hogy agymosáson ment keresztül.

A nő már az első szökési kísérlet után arra kérte a francia hatóságokat, hogy helyezzenek a fiára elektromos nyomkövetőt, de kérését rögtön visszautasították. Édesanyja szerint csak a szerencsén múlt, hogy másodszorra is sikerült elkapni, mert senki nem segített nekik. (Valójában viszont – legalábbis áldozatai szempontjából – az lett volna a szerencse, ha szépen eljut Szíriába, és Aszad katonái szétlövik a fejét – a szerk.)

(The Guardian – Híradó nyomán)

Korábban írtuk: Templomban, mise közben ejtett túszokat, majd vágta el egy 84 éves pap torkát két IÁ-katona Franciaországban


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »