Mindenki tagad a Football Leaks budapesti hackere ügyében

Mindenki tagad a Football Leaks budapesti hackere ügyében

Rui Pinto és a Football Leaks is tagadja, hogy a portugál állna a focis adatszivárogtatások mögött.

Amint arról mi is beszámoltunk, a Marca című spanyol sportlap hétfőn arról írt, hogy a világsztárok szerződéseit nyilvánosságra hozó, futballcsapatokat megzsaroló Football Leaks mögött egy 27 éves, Budapesten élő portugál hacker, Rui Pinto áll.

Az információt egyébként nem a Marca írta meg elsőként: március negyedikén már portugál oldalakon is felbukkant a hír, miszerint Pinto zsarolgatja a legnagyobb csapatokat. A Desporto ao Minuto például arról számolt be múlt pénteken, hogy az információk egy Football Leaks Revealed (azaz Football Leaks Felfedve) nevű, névtelen szerző által működtetett blogról származtak. Itt azonban már nem elérhető az írás, amelynek információi a Marca cikkében is megjelentek.

Mindenki tagad

A világ sportsajtója ennek ellenére úgy vette át a Marcától az értesülést, hogy az ellenőrizve lett volna, így nem csoda, hogy minden szereplő tagad az ügyben (hozzá kell tenni: ha igaz lenne Pinto részvétele, akkor is mindenki tagadná). Rui Pintót az MNO is kereste kedden az ügyben, de nem reagált megkeresésünkre. Este azonban a Nemzeti Sporttal közölte: „hihetetlennek” és „becsületsértőnek” találja a Marca cikkét, amely miatt jogi lépéseket is tesz a lap ellen.

„Portugálként tisztában vagyok vele, hogy a Football Leaks egy nagyon nagy, híres és elismert téma lett az országomban. Nekem azonban nincs semmilyen kapcsolatom a Football Leaks oldallal, és sohasem tartóztattak le vagy ítéltek el bűncselekményért”

– jelentette ki Rui Pinto a Nemzeti Sport szerint. Emellett a Football Leaks is posztolt egy közleményt az oldalára szerdán. Ebben azt írják, hogy a hírekben említett férfinak nincsen köze a Football Leakshez és a felelőtlen média túl sok figyelmet szentel egy név nélküli blogposztnak. Hozzáteszik: elvárják a sajtótól, hogy bizonyítsák be a Football Leaks zsarolási kísérleteit. Az írásban olyanoknak tulajdonítják az ellenük irányult támadást, akiknek kínos lehet a Football Leaks tevékenysége. Posztjuk így zárult: „Tovább folytatjuk a harcot ezen maffia ellen!”

Lehet némi igazságtartalom

Az azonban bizonyosnak tűnik, hogy Rui Pinto élt már Budapesten: az MNO információi szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanult történelmet, a 2012/2013-as tanévben pedig innen került Erasmus-ösztöndíjjal rövidebb időre a Portói Egyetemre.

Úgy tudjuk, hogy az ELTE Körösi Csoma Sándor Kollégiumában is lakott. Kerestük az ügyben az ELTE-t és a kollégiumot is, ám cikkünk megjelenéséig nem érkezett meg a válaszuk.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »