"Mindenki maradjon higgadt" – kéri a külügy a koronavírus kapcsán

"Mindenki maradjon higgadt" – kéri a külügy a koronavírus kapcsán

Nem segít a külügyi tárca azoknak a magyaroknak, akik ezt visszautasítják, a segítség nem kötelező – jelentette be Menczer Tamás államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Menczer Tamás külügyminisztériumi államtitkár 13.30-ra várta tájékoztatóra az újságírókat.

Elmondta, ilyen felfokozott hangulatban “mindenkinek van ötlete”, hogy mit kéne máshogy csinálni, de a kormány minden intézkedést a nemzetközi protokollok mérlegelése után hoz meg. “Mindenki maradjon higgadt” – hívta fel a figyelmet.

Számokat ismertetve elmondta, a világ más tájain 18 ország, az EU-ban 13 ország érintett a koronavírus által.

Elmondta még, a lombardiai tartomány a legfontosabb Olaszországban, itt nagy is az átmenőforgalom is, ami miatt két magyar kamionost már karanténba helyeztek, egyiküket Magyarországon.

A következő intézkedéseket kérte a fuvarozók egyesületétől:

 • aki járt karantén sújtotta területen, és tünetet érzékel magán, azonnal jelezze az egyesületnek, illetve jelentkezzen a NNK zöld számán.
 • konzuli regisztráció a külügy honlapján keresztül.
 • Menczer Tamás elmondta, a távolkeleti karanténhajóról hazatért három magyar jól van, tünetmentes, ők egy új helyszínen újabb 2 hetes karantént kezdenek most.

  Hírdetés

  Tenerifével kapcsolatban elmondta, 5 magyar érintett, ez 2 családot jelent. Az egyik családban létfontosságú gyógyszereket szed az egyik tag, ezért az ő gyógyszerei utánpótlásáról a külügy gondoskodni fog.

  “Viszont nem sokkal ezelőtt tájékoztatást adtak a spanyolok, hogy

  lehetővé teszik más országok állampolgárainak, hogy elhagyják az országot,

  erről tájékoztattam Szijjártó Péter minisztert és Pintér Sándor minisztert is. Amennyiben járható út, repülőt küldünk az öt magyar állampolgárért” – jelentette be.

  Kínában 175 magyar regisztrált a konzuli hivatalban, 20-an vannak a leginkább fertőzött területen. Dél-Koreában is vannak magyarok. Teguban egy magyar egyetemista van, de ő nem akar eljönni onnan.

  Közölte még: ha valaki nem akarja, hogy segítsen neki a magyar külügy, akkor nem kap segítséget.

  “Ha valakinek fontosabb, hogy szórakoztassa a közösségi médiában a követőit, azzal nem tudunk mit kezdeni”

  – hangsúlyozta.

  Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


  Forrás:infostart.hu
  Tovább a cikkre »