Mindenki kíváncsi rá, de nem kapkodják el a nyilvánosságra hozást

Mindenki kíváncsi rá, de nem kapkodják el a nyilvánosságra hozást

Talán a közvélemény megnyugtatása céljából annak idején kötelezővé tették, hogy a befolyásos köztisztviselők vagyonnyilatkozatát nyilvánosságra kell hozni.

Ennek ellenére az idei nyilatkozatok még mindig elérhetetlenek. A parlament összeférhetetlenségi bizottságának elnöke, Boris Susko (Smer-SD) szerint ennek az a magyarázata, hogy a korábbi évekhez képest megnőtt a vagyonnyilatkozatok benyújtására kötelezettek száma, illetve, hogy számos esetben a késve benyújtott vagyonnyilatkozatok miatt indított eljárások még nem zárultak le. A nyilatkozatokat az ellenőrzésüket követően egyszerre hozzák nyilvánosságra. Arra a kérdésre, hogy erre még az idén sor kerülhet-e, Susko azt mondta: igyekezni fognak, de megígérni nem tudja.

Hírdetés

Gondot okoz, hogy sokan megkésve adták le vagyonnyilatkozatukat, vagy egyáltalán nem nyújtották be azt, miután az illetők csak késve értesültek arról, hogy január 1-jével köztisztviselők lettek.

A vagyonnyilatkozatok leadásának határideje április 30-a volt. Azoknak a volt kormánytagoknak is kötelező leadni a vagyonnyilatkozatukat, akik a legutóbbi választások során nem jutottak be a parlamentbe. A képviselők vagyonnyilatkozataival az összeférhetetlenségi bizottság foglalkozik, amely ellenőrzi és közzéteszi azokat. A késedelmes benyújtás miatt pénzbírsággal sújtják a képviselőket, ami egyhavi bérüknek felel meg. De akkor is büntetik őket, ha a nyilatkozatban nem valós vagy hiányos adatokat tüntetnek fel. Ezesetben három havi bérük bánja.

A vagyonnyilatkozat benyújtására kötelezett személyek köre elég nagy. Kezdve az államfővel, a parlamenti képviselőkkel, a kormány tagjaival, az államtitkárokkal, folytatva az államigazgatás központi szerveinek vezetőivel, az Alkotmánybíróság bíráival, a Legfelsőbb Bíróság elnökével és alelnökével, a Bírói Tanács tagjaival, a főügyésszel és az emberjogi ombudsmannal. De vagyonnyilatkozatot kell tennie a Szlovák Fegyveres Erők vezérkari főnökének, a Szlovák Információs Szolgálat igazgatójának, az egyetemek rektorainak vagy a Szlovák Vasutak vezetőinek is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »