Mindenképpen bűncselekmény a honatyai rokonok alkalmazása

Alkotmányellenes módon értelmezte a parlament a képviselők és szenátorok státusát szabályozó jogszabályt úgy, hogy a rokonaikat 2013. augusztus 21. előtt képviselői vagy szenátori irodájukban alkalmazó honatyák nem követtek el bűncselekményt – döntötte el kedden az alkotmánybíróság.

12DSC_9438_bA Szociáldemokrata Párt (PSD), az RMDSZ, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a kisebbségi frakció összesen 99 honatyája még júniusban fordult a taláros testülethez annak a nem sokkal korábban elfogadott jogszabály-értelmezésnek az ügyében, amely nem minősítette bűncselekménynek a rokonok 2013 előtti alkalmazását.

A sajtó úgy értelmezte, hogy Márton Árpád RMDSZ-es, valamint Florin Iordache és Daniel Florea szociáldemokrata képviselő által benyújtott törvényértelmezéssel a parlament dekriminalizálta a rokonok alkalmazását.

Máté András Levente, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője még júliusban lapunknak elmondta, a beadvány arról szól, hogy az alkotmánybíróság ellenőrizze: alkotmányos-e az értelmező jogszabály.

Leszögezte: a parlament nem dekriminalizálta a rokonok alkalmazását. Ehhez az lett volna szükséges, hogy teljes egészében eltöröljék a vonatkozó törvényi szakaszt.

Mint elmondta, a jogszabály értelmezésére azért volt szükség, mert 2013-ban iktatták be a képviselők és a szenátorok státusát szabályozó jogszabályba, hogy tilos a rokonok alkalmazása a képviselői irodákban. Az új polgári törvénykönyv rögzíti, hogy a jogszabályok értelmezése azon fórumok jogköre, amelyek meghozták azokat. Az idei jogszabályban a képviselőház értelmezte a 2013-ban elfogadott tiltást, mégpedig úgy, hogy csak az számít bűncselekménynek, ha valaki annak hatálybalépése után alkalmazta valamely rokonát.

A parlament intézkedése azzal áll összefüggésben, hogy a tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló feddhetetlenségi ügynökség (ANI) eddig 56 képviselő és szenátor ellen indított eljárást arra hivatkozva, hogy már a 2003-ból származó, a korrupciós cselekményeket büntető törvény alapján is összeférhetetlenségnek számít a családtagok alkalmazása a parlamenti irodákban. Az ANI keresetei nyomán a legfelsőbb bíróság emiatt többek között az RMDSZ két képviselőjét, Máté András Leventét és Kerekes Károlyt is felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »