Mindenképp ellenőrzik a könyvelőket

Őszre készülhet el az a Nemzetgazdasági Minisztérium által jegyzett törvénytervezet, amely alapján teljes állami ellenőrzés alá kerülhetnek az adótanácsadók és a könyvelők. Szinte az összes szakmai szervezet tiltakozik, de a tárca hajthatatlannak tűnik.

Teljes állami felügyelet alá vonja a könyvelőket, adózási szakmákat és a könyvvizsgálókat 2017-től a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Legalábbis a megbeszélések jelenlegi állása szerint a kontroll erősödésére lehet számítani – közölte lapunkkal a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. Zara László arról tájékoztatott, hogy a múlt hét végén a szakmai szervezetek és a tárca képviselő ismét egyeztettek a Pénzügyi Ágazati Közfelügyeletről (PÁK). Megtudtuk, ez tavaly nyár óta az ötödik megbeszélés volt, de úgy látszik, a szakma szempontjából ismét sikertelenül zárult. Zara László közölte, a megbeszélések szeptember–októberben folytatódhatnak, ám ekkorra a kormány által még tárgyalt törvénytervezetet is elkészíti az NGM, így a jelek szerint tiltakozásuk hiábavaló volt. Az elmúlt hónapokban a szakma álláspontja egységes volt abban a tekintetben, hogy káros lesz, ha az új hatóság ellenőrzi a könyvelőket, adótanácsadókat és könyvvizsgálókat, ráadásul úgy, hogy érdemi egyeztetést nem is folytatott velük a szabályok módosításáról.

A szakmai szervezetek írásban is kifejtették álláspontjukat, amit elküldtek az NGM-hez, személyesen Tállai András miniszterhelyettesnek címezve. Szerintük jelenleg is létezik a tárcán belül hatósági jogkörrel a Közfelügyeleti Főosztály, így a PÁK felállítására nincs szükség. Kifejtették: a feladatok egy részének a szakmai szervezetekhez történő delegálásával és az adóhivatali, valamint informatikai ellenőrzésekkel megvalósítható a szakma minőségi követelményeinek biztosítása.

Zara László visszautasította az NGM vádját, amelyben azt állítják, a számvitellel, adótanácsadással foglalkozó szakemberek a kétes ügyletek aktív és tudatos részesei. Az elnök a hatóságtól az adóbevételek növekedését sem várja, ugyanis nem legálisan praktizálókat nem lehet tetten érni a szervezettel.

Hozzátette, az is kérdéses, hogy mekkora létszámra lesz szükség az összes feladat ellátásához. 40 ezer mérlegképes könyvelő, 15 ezer adótanácsadó és szakértő, négyezer könyvvizsgáló dolgozik jelenleg. A várhatóan jelentős létszámmal működő hatóság azonban bizonyosan ellentmondásban van a kormány bürokráciacsökkentési törekvéseivel, ráadásul az intézmény költségeit végső soron a vállalkozások fogják viselni. Zara László azt is kifejtette, hogy az egyesület úgy látja, a tervezett központi árszabályozás mindenképpen felfelé fogja hajtani a szolgáltatások árait. Ugyanakkor a központilag rögzített hatósági árakat nem tartják jó ötletnek, a megoldást irányárak meghatározása és közzététele jelentené.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 31.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »