Minden véradás után köszönõüzenetet küldenének a véradónak

Minden véradás után köszönõüzenetet küldenének a véradónak

Köszönő SMS-t küldenének a véradóknak véradás után, illetve amikor felhasználták a tőlük levett vért – az erről szóló törvényjavaslatot kedden szavazta meg a szenátus, első házként.

A vértranszfúziót és a véradást szabályozó, 2005/282-es törvényt módosító tervezetet RMDSZ-es, nemzeti liberális párti és szociáldemokrata párti képviselők és szenátorok egy csoportja terjesztette elő.

Az indítvány értelmében a véradók minden véradás után kapnának telefonon egy köszönőüzenetet a következő szöveggel: „Köszönjük, hogy vért adott ezen a dátumon:… Minden csepp vér számít!”.

Hírdetés

Amikor a levett vért felhasználják, a következő üzenetet küldenék a véradónak: „Köszönjük! Egy páciens kapott az ön által adott vérből. Legyen ezután is rendszeres véradó!” A tervezet értelmében sürgősségi esetekben vagy a különféle kampányok elindításakor is kapnának SMS-t a véradók.

A törvénymódosító javaslat indoklásában a kezdeményezők rámutatnak, jelenleg Romániában a rendszeres véradók száma csak a fele a szükségesnek, országos szinten mintegy 10.000 személyre tehető, a különféle véradási kampányokkal pedig újabb 20.000 lakos válhat alkalmi véradóvá, azt azonban nehéz elérni, hogy utóbbiak is rendszeres véradók legyenek. „Egy olyan világban, amelyben mindenki élhet a technika vívmányai nyújtotta lehetőségekkel, a törvényjavaslat célja felhívni a figyelmet erre a gesztusra, illetve ösztönözni az életmentő véradást egy egyszerű üzenetszolgáltatással” – áll az indoklásban.

Az egészségügyi minisztérium képviselője plénumbeli felszólalásában azt mondta, a szaktárca nem támogatja a kezdeményezést.

A tervezetről a képviselőház szavaz majd döntő fórumként. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »