Minden végzõs orvostanhallgató számára helyet biztosítana a rezidensképzésben az RMDSZ tervezete

Minden végzõs orvostanhallgató számára helyet biztosítana a rezidensképzésben az RMDSZ tervezete

A rezidens orvosképzés ügyére jelentene megoldást egy szerdán elfogadott RMDSZ-es törvénytervezet: a javaslat, amelyről kedvezően döntött a szenátus plénuma, elegendő helyet biztosít minden végzős orvostanhallgató számára a rezidensképzésben.

Mint ismeretes, oktatĂĄsĂźgyi miniszter hiĂĄnyĂĄban, gondok merĂźltek fel az idei rezidenskĂŠpzĂŠs kapcsĂĄn. „Gondok elĂŠ nĂŠzett idĂŠn a rezidenskĂŠpzĂŠs, hiszen az oktatĂĄsĂźgyi miniszter alĂĄĂ­rĂĄsĂĄra is szĂźksĂŠg van, a tĂśrvĂŠny előírĂĄsa szerint, ahhoz, hogy elinduljon a kĂŠpzĂŠs folyamata” – mondta el LĂĄszlĂł Attila RMDSZ-es szenĂĄtor. A felsőhĂĄz egĂŠszsĂŠgĂźgyi bizottsĂĄgĂĄnak elnĂśke hozzĂĄtette: a ma elfogadott tervezet ĂŠrtelmĂŠben 2019-ben – kivĂŠtelesen -, az egĂŠszsĂŠgĂźgyi szaktĂĄrca vezetőjĂŠnek jĂłvĂĄhagyĂĄsa is elegendő lesz a kĂŠpzĂŠs elindĂ­tĂĄsĂĄhoz.

Az erre vonatkozĂł mĂłdosĂ­tĂĄsi javaslatot egyĂśntetĹąen fogadta el a szakbizottsĂĄg. „OrvoshiĂĄny van RomĂĄniĂĄban, nem engedhetjĂźk meg, hogy a kormĂĄnyvĂĄlsĂĄg az orvoskĂŠpzĂŠst veszĂŠlyeztesse” – hangsĂşlyozta LĂĄszlĂł Attila.

Hírdetés

Az RMDSZ ĂĄltal kezdemĂŠnyezett tervezet minden vĂŠgzős orvostanhallgatĂł szĂĄmĂĄra helyet biztosĂ­t a rezidenskĂŠpzĂŠsben, a jelenleg meghirdetett helyek szĂĄma ugyanis jĂłval kisebb volt, mint a potenciĂĄlis jelentkezőkĂŠ. Az ezzel kapcsolatos tĂśbbletkĂśltsĂŠgről a szaktĂĄrca kell gondoskodjon, a javaslat ĂŠrtelmĂŠben – rĂŠszletezte az egĂŠszsĂŠgĂźgyi szakpolitikus.

A tervezet tovĂĄbbĂĄ kimondja: a vĂĄrosi kĂłrhĂĄzakban, de a csalĂĄdorvosi, szakorvosi rendelőkben is bojtĂĄrkodhat rezidens orvos. „Betegek ĂŠs orvosok szamara egyarĂĄnt kedvező a rendelkezĂŠs, hiszen megoldĂĄst nyĂşjthat az orvoshiĂĄnyra, ĂŠs az orvosok kitelepedĂŠsĂŠre is”.

A tervezet a képviselőházi szavazást és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe. (rmdsz.ro)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »