Minden titkosszolgálati vezető ellen eljárás indult Bukarestben – KORRUPTAK A VÉGTELENSÉGIG

Bűnvádi eljárást indított hétfőn a román korrupcióellenes ügyészség a bukaresti belügyminisztérium belső titkosszolgálatának (DIPI) jelenlegi és volt vezetői ellen, akiket hűtlen kezeléssel, hivatali visszaéléssel, okirat-hamisítással, sikkasztással, és bűnpártolással gyanúsítanak.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

A vádhatóság szerint a DIPI főnökei 2014-ben és 2015-ben a szolgálat pénzéből saját használatra vásároltak olyan javakat, amelyeknek semmi közük nem volt az operatív munkához, a beszerzésről készült jelentéseket pedig titkosították.

A DNA gyanúsítottként hallgatta ki hétfőn Rares Vaduvát, a szolgálat államtitkári rangú főnökét, és Gelu Olteanut, aki 2014 augusztusáig vezette a belügyi hírszerzést.

A vádhatóság nem pontosította, mire költötték a gyanúsítottak a szolgálat pénzét, csak annyit közölt, hogy a hétfőn kezdődött újabb bűnvádi eljárás a májusban bíróság elé állított Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter egyik korrupciós ügyének a leágazása.

A tavaly novemberben lemondott volt kormánytagot azzal vádolják, hogy tavaly júliusban belügyminiszterként elrendelte egy Audi A8-as személygépkocsi vásárlását a belügyi titkosszolgálat műveleti keretéből. A luxusautóra állítólag a közméltóságok védelme miatt volt szükség, de azt kizárólag Oprea használta. A román média szerint a DIPI pénzén Oprea irodáját hidromasszázs zuhanykabinnal is felszerelték.

Oprea mellett az ügyben májusban vádat emeltek a DIPI-t 2014-től idén februárig vezető Gheorghe Nicolae ellen is, akit hivatali visszaélésben való bűnrészességgel és hűtlen kezeléssel vádolnak.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »