Minden remény elszállt: nem indulhatnak orosz színekben a téli olimpián

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) néhány órával a megnyitó előtt elutasította 45 orosz sportoló és két edző fellebbezését, akik indulni szerettek volna a phjongcshangi téli olimpián – írja az MTI. Egy nappal korábban 13 esetben hasonló döntést hozott a CAS.

Ezzel véglegessé vált, hogy a viadalon 168 orosz versenyző lesz, akik semleges zászló alatt, „Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megnevezéssel indulnak.

Hírdetés

A CAS Phjongcshangban felállított ad hoc-testülete sürgősséggel foglalkozott az országukban tapasztalt doppinghelyzet miatt meg nem hívott oroszok beadványaival.

http://mno.hu/

A CAS múlt csütörtökön azt közölte: a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) mind a 39 esetben törölte az orosz sportolók örökös olimpiai eltiltását, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szabott ki. 28 esetben nem volt elég bizonyíték a doppingvétségre, így a 2014-es szocsi téli játékokon elért eredményeiket is visszakapják az érintettek. További 11 versenyző változatlanul nem kaphat indulási jogot a jövő pénteken kezdődő phjongcshangi téli olimpiára, de az életre szóló eltiltás az ő esetükben sem érvényes. Az ítélet hatására az Orosz Olimpiai Bizottság 15 személy indulásának engedélyezését kérte, ám a NOB ezt elutasította. A Kreml elítélte a döntést.

Az Orosz Olimpiai Bizottságot december elején zárta ki a februári játékokról a NOB. Az orosz doppingbotrányt egyrészt Rodcsenkov állításai, másrészt a McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése robbantotta ki, ezek az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárták fel. A NOB által létrehozott, a svájci Denis Oswald vezette fegyelmi bizottság pedig elégségesnek ítélte a bizonyítékokat az eltiltások kiszabásához, a CAS azonban másként foglalt állást.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »