"Minden megbecsülést meg kell adni a pedagógusoknak"

A Fidesz fontosnak tartja, hogy jó iskolákban tanulhassanak, versenyképes tudásra tegyenek szert a gyermekek. Ehhez motivált, jól felkészült pedagógusokra van szükség, akiknek ezért minden megbecsülést meg kell adni – mondta Pósán László, a parlament kulturális bizottságának kormánypárti alelnöke a közoktatásról rendezett keddi országgyűlési vitanap alatt tartott sajtótájékoztatóján. Korábban a parlamenti vitanapon az Emberi Erőforrások Minisztere kiállt a köznevelési rendszer mellett, de síkra szállt a pedagógusok túlbürokratizált minősítési rendszerének megváltoztatása mellett. Németh Szilárd pedig közölte, az iskolákban nincs helye direkt pártpolitikai akcióknak.

A politikus kifejtette: 2013-ban megindult a pedagóguséletpálya-modell, ami folytatódik, mert a tanárok megérdemlik. A határ a gazdaság teljesítőképessége – mondta -, ezért a pedagógusok sztrájkbizottságának 25 pontjában szereplő bizonyos tételek teljesítését – például bizonyos pótlékok visszaállítását, a pedagógus-óraszámok csökkentését, a kötött munkaidő eltörlését – rövid távon a költségvetés nem bírja el.

Pósán László is elismerte ugyanakkor, hogy vannak szakmai problémák a közoktatásban, ezek megoldására a kormány nyitott. Példaként említette a tananyag és a tanulói óraterhelés kérdését, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) nehézkes működését.

A Klik felszámolására vonatkozó követelésnek azonban nem szabad engedni, mert „a 2010 előtti állapotok restaurálása újratermelné azt a problémakört, ami 2010 előtt csődbe vitte az önkormányzatokat”, az akkori iskolafenntartókat – mondta, azt is hangsúlyozva, hogy a 2010-ben megörökölt oktatási rendszer – a bezárt iskolák és elbocsátott pedagógusok – kiindulópontjáról nehéz volt elrugaszkodni.

Megjegyezte azt is, hogy amikor iskolákat zártak be és tanárokat tettek utcára, a Pedagógusok Szakszervezete „csak verbálisan fogalmazta meg, hogy ejnye-bejnye”. Most viszont, amikor „iskolákat megtartunk, egyet sem zár be a politika, egy tanárt sem tesz az utcára”, a szakszervezet sztrájkbizottságot alakít – mondta a kormánypárt szakpolitikusa, aki szerint ezért nehéz szabadulni attól a gondolattól, hogy „az egész mögött ne lenne politikai motiváció”.

Pósán László végül közölte: a Fidesz mélységesen elítéli, amikor gyermekeket politikai célokra akarnak felhasználni.

Az iskolákban direkt pártpolitikai akcióknak nincs helye

Németh Szilárd szerint a kormány és a Fidesz-KDNP már hetekkel ezelőtt leszögezte, hogy számukra a gyermek középpontba állítása a legfontosabb a közoktatás területén. Hozzátette: az iskolákban direkt pártpolitikai akcióknak nincs helye; a legfontosabb szereplőknek az iskolákban nem a minisztert, az államtitkárokat tartják, hanem a tanítókat, tanárokat.

Balog Zoltán: 2010-ben nem volt felelőse az oktatásnak

A köznevelési rendszer fenntartásának sem minőségi, sem finanszírozási szempontból nem volt egyértelmű felelőse 2010-ben, az önkormányzati rendszer az összeomlás előtt állt – az emberi erőforrások minisztere ezzel magyarázta az iskolák fenntartásának állami kézbe adását a köznevelés állapotáról szóló keddi parlamenti vitát indító beszédében.

A miniszter szerint több lábra kell állítani a köznevelés rendszerét, amelyet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ mellett több fenntartóval decentralizálni kell. Változtatni kell a pedagógusok túlbürokratizált minősítési rendszerén, de annak lényegét nem szabad feladni – tette hozzá Balog Zoltán.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »