Minden magyar-román határátkelő megnyílik. Szijjártó a magyar-szlovén határnyitásról is tárgyal

Minden magyar-román határátkelő megnyílik. Szijjártó a magyar-szlovén határnyitásról is tárgyal

Csütörtök reggel 6 órától a magyar-román határ valamennyi átkelője megnyílik – közölte a rendőrség szerda este honlapján.

Közleményük szerint a Nyugat-Európából, illetve a nyugat-európai úti céllal történő tranzit átutazás továbbra is biztosított mindkét irányban.

A tranzitlehetőségek bővültek a személyautókkal, autóbuszokkal és a kisbuszokkal szállított azon román állampolgárok részére, akik Budapestről repülővel utaznak tovább, vagy Magyarországra érkezik a repülőgépük, és hazautazási céllal közlekednek.

Kitértek arra is, hogy az e célból érkező gépkocsivezetők és utasaik a beutazás során mentesülnek a hatósági házi karantén elrendelése alól. Utazásuk során, Magyarország területén csak az elengedhetetlenül szükséges alkalommal, a kijelölt üzemanyagtöltő állomáson és pihenőhelyen állhatnak meg.

A Liszt Ferenc repülőtérre utasokat szállító gépkocsivezetőnek 24 órán belül a belépés helye szerinti határátkelőhelyen, a tranzitáló autóbuszokkal utazóknak az utazáshoz szükséges legrövidebb időn belül a kijelölt útvonalon el kell hagynia Magyarország területét.

A tranzitutasok beléptetésének feltétele, hogy alávetik magukat egészségügyi vizsgálatnak, koronavírus-fertőzés gyanúja nem állapítható meg, valamint rendelkeznek a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási és továbbutazási feltételekkel. Az autóbusz, illetve kisbusz vezetője hitelt érdemlően igazolja menetlevéllel a repülőtérre történő szállítás tényét, a szállított utasok hitelt érdemlően igazolják, hogy rendelkeznek érvényes repülőjeggyel, továbbá azt, hogy a célországba történő belépésük biztosított – áll a rendőrségi közleményben.

Szijjártó: megkezdődnek a tárgyalások a magyar-szlovén határ megnyitásáról

Megkezdődnek a tárgyalások a magyar-szlovén határ megnyitásáról – közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

Hírdetés

Szijjártó Péter azt írta, a reggelt egy telefonos egyeztetéssel kezdte Anze Logar szlovén külügyminiszterrel. “Jó hír, hogy a szlovén egészségügyi hatóság, értékelve a magyar egészségügyi védekezés sikerességét, azt az ajánlást adta ki, hogy lehetséges a magyar-szlovén határ megnyitása a két ország polgárai számára” – tette hozzá.

Kiemelte, Magyarország érdekelt a határokon életben lévő korlátozások észszerű könnyítésében, ezért a szlovén és a magyar rendőrfőkapitány megkezdi a tárgyalásokat a határnyitás részleteiről.

Egyre több helyen lehet Ausztriába is átmenni Magyarországról

Szerda reggeltől tizenháromra nőtt az osztrák határszakaszon igénybe vehető átkelőhelyek száma.

Szlovák-magyar határnyitás?

Csütörtöktől Szlovákia lehetővé teszi 24 órára a Magyarországra való átjárást anélkül, hogy visszatérve koronavírus-tesztet kellene végezni vagy kötelező karanténba kellene vonulni. Magyarországra azonban továbbra sem lehet akadálytalanul bejutni 24 órára sem. Az ezzel kapcsolatos tárgyalások a két ország között hamarosan sorra kerülnek.

Szijjártó a határnyitásról: A kölcsönösség biztosítására alkalmas döntéseket hamarosan mi is megtárgyaljuk

MTI/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »