Minden követ megmozgatnak, hogy lefújható legyen a Brexit – na, ez a demokrácia halála

Az uniós tagság megszüntetését pártolók népszavazási győzelme ellenére nem biztos, hogy Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból – mondta a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke egy vasárnapi lapinterjúban. Megy a maszatolás ezerrel. Ha nem döntő a többségi akarat, elmondhatjuk: Európában a liberális diktatúra az úr.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét

.Norbert Lammert a Welt am Sonntag című lapban megjelent interjúban elmondta, hogy a júniusi referendum eredménye révén ugyan “valószínűbbé vált, hogy Nagy-Britannia két év múlva nem lesz az EU tagja”, de a Brexitet – a brit uniós tagság megszüntetését – nem tartja “lefutott ügynek”.

Hírdetés

Úgy vélte, a népszavazás az esetek többségében “felesleges”, és előfordul, hogy csak azért írják ki, mert a politikusok a választóktól való félelmükben ki akarják vonni magukat az adott kérdés megválaszolásának felelőssége alól. Erről szól a brit uniós tagságról tartott referendum is – állapította meg az Angela Merkel kancellár vezette német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

A Bundestag elnöke kiemelte: a népszavazásokon “mindenféléről szavaznak, de szinte sohasem a szavazás tényleges témájáról”. Elmondta, hogy továbbra is ellenzi a szövetségi szintű népszavazás intézményét Németországban, és rámutatott, hogy az alaptörvény nem is ad erre lehetőséget.

A politikai döntésekben való közvetlen részvétel erősítésére irányuló igényt jelzi, hogy az utóbbi tíz évben helyi és tartományi szinten több népszavazási kezdeményezés indult, mint a megelőző ötven évben együttvéve. Viszont időközben jelentősen csökkent a népszavazás iránti lelkesedés és veszített a vonzerejéből az az elképzelés, hogy a népszavazás előbbre való, mint a képviseleti demokrácia. Így egyfajta “kijózanodási folyamat” tapasztalható Németországban- mondta Norbert Lammert.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »