„Minden kolléga próbálja ki, milyen független médiában dolgozni”

„Minden kolléga próbálja ki, milyen független médiában dolgozni”

A kormánytól független sajtó további szűkülésére számít az újabb Fidesz kétharmad után a Magyar Újságírók Szövetségének elnöke. Hargitai Miklós arra emlékeztet: az Orbán kabinet évek óta a befolyásán kívül álló médiumok elhallgattatására törekszik. A Magyar Nemzet utolsó száma ma jelent meg, a Lánchíd Rádió éjfélkor fejezte be működését.

Együtt búcsúztak hallgatóiktól a Lánchíd rádiósok. Április 10-e utolsó óráiban magukról beszéltek és hallgatóik, volt kollégáik üzenetét olvasták be.

Kipróbáltuk és mindenkinek ajánlom, az összes kollégának aki a médiában dolgozik, hogy próbálja ki pár évig, hogy milyen független médiában dolgozni. Ugyanis ezek az emberek a jövő reménységei – jelentette ki Hegedüs Szabolcs főszerkesztő. 11 éven át szólhatott a Lánchíd rádió Budapesten és több vidéki városban, illetve a Balaton térségében. Interneten azonban a világ minden részén követherőek voltak műsoraik.

Hírdetés

Közben a nyomdában már a Magyar Nemzet készült. A 80-as éves napilap utolsó nyomtatott száma április 11-én jelent meg utoljára. Csoportképük felett az újságírók azt üzenik olvasóiknak: hiszik, hogy Magyarországon létezhet még demokrácia és pártatlan tájékoztatás és remélik, visszatérnek.

A kormánytól független sajtó további szűkülésére számít az újabb kétharmad után a Magyar Újságírók Szövetségsének elnöke. Hargitai Miklós szerint az Orbán kabinet évek óta a befolyásán kívül álló médiumok elhallgattatására törekszik, ráadásul a választási kampányban is az ilyen sajtótermékek, például a most megszűnt Magyar Nemzet leleplező cikkei jelentették a Fidesznek a legnagyobb fejfájást. A MÚOSZ elnöke elképzelhetőnek tartja a korábban belengetett sajtókamara vagy egy újabb reklámadó bevezetését, de újabb orgánumok megvásárlására is számít. Amire szükségük van azt megpróbálják megszerezni, ezt láttuk például az Origónál vagy a megyei lapoknál, ennek van egy nagyon egyszerű receptje, hogy akár egy irracionális árat is ajánlanak. Ugye ezek a vásárlások mindig valamilyen formában közpénzből történnek, ha máshogy nem , akkor kedvezményes állami hitelnek, állami bankok hiteleinek a felhasználásával – fogalmazott.

A Magyar Nemzet 80 éves történetében két olyan időszak volt korábban, amikor átmenetileg megszűnt: az első a német megszállás ideje volt, a második pedig 1956.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »