Minden harmadik külföldi útjára különgéppel repült Orbán Viktor 2020-tól

Minden harmadik külföldi útjára különgéppel repült Orbán Viktor 2020-tól

Hivatalos látogatásai miatt több mint száz napot töltött külföldön 2020 januárja és 2022 augusztusa között Orbán Viktor kormányfő – írja az rtl.hu a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól kikért adatok alapján. A közérdekű adatigénylésre adott tájékoztatásból kiderült,

összesen csaknem 380 millió forintba kerültek a miniszterelnök külföldi útjai az elmúlt két évben.

Az utakon összesen több mint 220 millió forintot költöttek Orbán, valamint az őt kísérők szálláshelyeire, és csaknem 140 millió forint ment el az útiköltségre.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium elárulta, a valamivel több mint 70 út során a delegációk tagjai összesen 15 millió forintnyi napidíjat számoltak el.

 Az említett időszakban Orbán Viktor összesen több mint száz napot töltött már külföldön.

Hírdetés

A hivatalos tárgyalásokra minden harmadik alkalommal (összesen huszonnégyszer) a kormánygépnek nem nevezett, állami tulajdonú Airbus A319-es géppel utazott.

A szállásokra általában fejenként 100-200 ezer forint közötti összeget fordítottak, a listában azonban akadtak kiugró tételek is:

amikor idén januárban Párizsban tárgyalt Orbán, akkor az összesen 7 fős delegáció szállására 5,2 millió forintot számoltak el, ami fejenként csaknem 750 ezer forint.

A miniszterek közül a vizsgált időszakban gyakori útitárs volt Szijjártó Péter külügyminiszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy István agrárminiszter is, de volt, hogy Kocsis Máté frakcióvezető, Pintér Sándor belügyminiszter vagy Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője kísérte Orbán Viktort.

Mint megírtuk, a miniszterelnök legutóbb múlt hét pénteken repült az A319-cel a szlovéniai Mariborba, ami Budapesttől mindössze 350 kilométerre található.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »