Minden harmadik egészségügyi dolgozó elvész Magyarország számára

Minden harmadik egészségügyi dolgozó elvész Magyarország számára

A magyarországi egészségügyi dolgozók csaknem harmada külföldön dolgozik, vagy Magyarországon él ugyan, de elhagyta a pályát – jelentette be egy szegedi tanácskozáson a Magyar Kórházszövetség elnöke. Svébis Mihály ugyanakkor hangsúlyozta, nem a pénz az elsődleges a pályaelhagyóknál vagy a kivándorlóknál, hanem ennél sokkal fontosabbak a munkahelyi körülmények, a gyógyítás szabadsága. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára a demográfiai problémákat emelte ki, szerinte ha marad a jelenlegi gyermekvállalási kedv, 2060-ra 6,7 millióra fogyhat a magyar.

A 30 éves magyar nők több mint felének nincs gyermeke, és Budapest mellett öt megyében is az uniós átlagnál később vállalják első gyermeküket. Az államtitkár szerint egyértelműen a kor a terméketlenség legfőbb oka.

„27 éves kor után kezd el csökkenni a termékenység a hölgyeknél, ami 35 éves kor fölött rohamosan romlik, így a teherbeesés lehetősége is. Hogyha egy szakmai műszóval a petefészek-kapacitásra lefordítjuk, akkor ez a 30 éves nőknél 12 százalékot jelent, míg ez a szám a 40. életévnél már csak 3 százalék. És nem is a százalékok a lényegesek, hanem sokkal inkább az, hogy a petefészek-kapacitás önmagában a kor miatt 81 százalékos változást mutat” – fejtette ki Mészáros János, egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár.

Nem elsősorban az alacsony fizetés miatt mennek külföldre a fiatal egészségügyi szakemberek – ezt már a Kórházszövetség elnöke mondta.

Hírdetés

„Csak embernek szerettük volna érezni magunkat a munkahelyünkön. Ezt egy rezidens kolléga mondta, aki jelenleg már nem dolgozik Magyarországon. Ezzel csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy a külföldre távozó orvos kollégáknál nem a bér az elsődleges. Ez minden egyes felmérésben legalább a 4., 5., 6. helyen. A munkahelyi légkör, a munkahelyi körülmények, a gyógyítás szabadsága, ezek az elsődlegesek” – mondta Svébis Mihály.

A bíróság április végén kötelezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy 15 napon belül hozza nyilvánosságra a kórházi fertőzéses eseteket, de ez máig sem történt meg. Svébis Mihály biztos benne, hogy nyilvánosak lesznek az adatok, de szerinte a félelem csökkentése érdekében el is kellene magyarázni az embereknek, hogy mi áll az adatok mögött.

„Ezek közérdekű adatok, ezeket nyugodtan az emberek tudomására lehet hozni. Nekem egyetlen problémám van ezzel kapcsolatosan, hogy megfelelően tudják kiértékelni az emberek. Meglátják az adatokat, és lehet, hogy megrettennek. Míg, hogyha elmagyaráznák nekik, hogy ezek mögött az adatok mögött mi van, akkor lehet, hogy nyugodtabbak lennének” – tette hozzá Svébis Mihály.

A Kórházszövetség elnöke előadásában azt is hangsúlyozta, a kórházi fertőzések száma akár 70 százalékkal is csökkenthető lenne, ha elegendő képzett ápoló dolgozna az egészségügyi intézményekben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »