Minden és mindenki vásárlásra csábít – de legyünk elővigyázatosak

Megkezdődött a nagy karácsonyi bevásárlások ideje, az év utolsó hetei többletkiadásokkal járnak. Egyre népszerűbbek az olyan nagyszabású kiárusítások, mint a Black Friday vagy a Cyber Monday. Sokak számára a különféle kölcsönök és hitellehetőségek alkalmat adnak álmaik megvalósítására.

A Szlovák Nemzeti Bank adatai szerint novemberben és decemberben tíz százalékkal is megemelkedik a bankok által nyújtott hitelek mértéke az év egyéb hónapjaihoz képest.

Ivana Ruttkayová, a Deluvis társaság szakembere azt nyilatkozta, hogy az emberek a családi boldogság és elégedettség érdekében ilyenkor minden anyagi lehetőséget kihasználnak, hogy a szeretteiknek szánt ajándékhoz hozzájussanak. A fogyasztási cikkekre nyújtott hitelek kamatai az utóbbi időben jelentősen csökkentek, éppen ennek köszönhetően lettek nagyon népszerűek. Ebben az időszakban a bankok és a különféle pénzintézmények még újabb kínálatokkal is bombázzák az embereket. Ezek a kínálatok azonban sokszor nem a klienseket szolgálják, hanem a saját hasznukra válnak.

Az Általános Hitelbank (VÚB) ügyfelei tavaly a Black Friday idején 16 %-kal többet költöttek, mint az év más időszakában. A Cseh Kereskedelmi Bank (ČSOB) szóvivője is arról számolt be, hogy a karácsony előtti időszakban jelentősen megnövekszik ügyfeleik részéről a hitelkártyával való fizetés és nemcsak Szlovákiában, hanem külföldön szintén inkább így térítik vásárlásaikat.

A DPD csomagküldő társaság megállapítása szerint karácsony előtt 60 %-kal megemelkedik az általuk kézbesített csomagok száma.

Azonban a külföldi internetes rendelés esetében a szállítás időpontja még elhúzódhat, nem árt tehát erre is gondolni.

Az Általános Hitelbank figyelmeztet arra is, hogy ne ugorjunk be a különféle hamis reklámoknak, ne szolgáltassuk ki ismeretleneknek adatainkat, ezért csak kipróbált, hiteles e-shopokon keresztül vásároljunk.

Hírdetés

Soha ne adjuk ki személyes adatainkat ismeretleneknek! Ne reagáljunk olyan elektronikus levelekre, emailokra, amelyek kódjainkat, jelszavainkat, különféle elektronikus elérhetőségeinket igyekeznek kitudakolni.

Sokan, főleg külföldi e-shopok esetében a hitelkártyáik adatait megadják az üzlet adatbázisa számára. Ezt soha ne tegyük, mert adatainkat nemcsak az üzlet használhatja fel, hanem bárki, aki bejut az üzlet adatbázisába.

Az Általános Hitelbank tanácsa, hogy az online vásárlásnál a legcélszerűbb hitelkártyát alkalmazni. Ebben az esetben ugyanis nem a kliens pénzét küldik tovább, hanem a bankét. Tehát, ha a kifizetésnél bármi probléma adódna, a bank segítséget nyújt.

A hitelkártya jó szolgálatot tesz, ha az ügyfél még csak vár a fizetésére, ám már vásárolni akar, de minden esetben be kell tartani az úgynevezett kamatmentes időszakot. „A bank pénzét csak akkor használjuk, ha biztosak vagyunk benne, hogy fizetésünk, anyagi eszközeink időben beérkeznek a bankszámlánkra”– ajánlja Zuzana Šimonová, a Fincenter elemzője.

Kamatmentesen, attól függően melyik pénzügyi intézmény ügyfelei vagyunk 40 és 55 nap között lehet kölcsönözni. Abban az esetben, ha a kliens a meghatározott időben nem törleszti a kölcsönt, kamatot fizet, amely a bankoktól függően évi 16,9 és 21% között mozog.

Azonban amennyiben az ügyfél több olyan vásárlást valósít meg, amellyel túllépi a megengedett limitet, a bank határozottan cselekszik. „Minden kölcsönzött euróért még további magasabb kamatot kell fizetni és a bank követeli az egész kölcsön egy összegben való megtérítését. Ráadásul már további hiteltúllépést sem engedélyez”– erősítette meg Zuzana Šimonová.

Érdemes tehát körültekintően tervezni és vásárolni, hogy a karácsony valóban a meghittség, a nyugalom, a szeretet ünnepe lehessen!

(webnoviny.sk/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »