Minden egyes kórháznál tesztelni fognak, bevonják a magánlaborokat is

Minden egyes kórháznál tesztelni fognak, bevonják a magánlaborokat is

Igor Matovič kormányfő és Marek Krajčí egészségügyi miniszter (mindeketten OĽANO) a laboratóriumok képviselőivel találkozott a délelőtt folyamán. A kormányfő mai sajtótájékoztatóján bejelentette, nagyon fontos megállapodásra jutott a kormány a Szlovákiában működő laboratóriumokkal.

A mai találkozón résztvevők arról tárgyaltak, hogyan tudnák megsokszorozni a koronavírus-tesztek számát az országban. Matovič elmondta, hogy erre azért lenne szükség, mert ma csak azokat tesztelik, akik több feltételnek is eleget tesznek, de még így sem kerül mindenkire sor. Rendszerint a mentősöknek, akiknek ki kellett volna menni a tesztmintáért, nem volt védőfelszerelése, ezért a betegek várni kényszerültek.

A kormányfő felhívta a figyelmet, hogy a koronavírussal szemben sikeresen harcoló országok mindegyikében tömeges méretű tesztelés zajlott.

Az megemelt számú tesztelések ugyanazok a releváns, eddig is alkalmazott genetikai vizsgálatok lesznek, amelyeket eddig is alkalmaztak. Hangsúlyozta, hogy ma a naponta frissített statisztikák is ilyen orrból és szájból származó törleteken alapulnak, nem a vérteszt-alapú gyorsvizsgálatokon.

A mai találkozón az egészségbiztosító képviselők is részt vettek, ők vállalták a tesztelések magánlaborokra eső kiadásainak térítését is.

Matovič elmondása szerint a tesztelés rendszerébe bekapcsolják a magánlaboratóriumokat is, így napokon belül háromezerre, de akár ennél nagyobb kapacitásra is növelhető az egy nap elvégzett tesztek száma.

Hírdetés

A kormányfő elmondása szerint minden kórházban létrehoznak egy mintagyűjtő központot, ebben részt vállalnak az állam és a magánlaborok is.

Matovič szerint az új tesztelési renddel és a magánlaborok bevonásával napi 3000 tesztre tudják növelni a kapacitást a mai 300-ról. Mindezt olyan körülmények között, ami a mintát vevő egészségügyi dolgozók és az tesztelt emberek számára is biztonságos.

Közösen szervezik meg a tesztminták logisztikáját is, hogy minél hamarabb eredmények szülessenek.

A projektet már holnap elindítják, Matovič reményét fejezte ki, hogy egy hét múlva már napi 3000 tesztet tudnak majd végezni.

Marek Krajčí egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a tesztek kiterjesztésére azért van szükség, minél hamarabb mindenki megkapja a szükséges ellátást és meg lehessen akadályozni a kór terjedését.

Újságírói kérdésre elmondta, hogy jelenleg is dolgoznak az úgynevezett vörös zónákon. Ezek olyan kórházakat jelentenek, amelyeket teljes egészében és kizárólag a koronavírusos betegek számára rendeznek be. Az egyik ilyen vörös zónát Pozsonyban, a Kramáre kórház egyik épületében alakítják ki.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »