Minden banknál hiányosságokat talált az MNB

A tíz vizsgált magyarországi hitelintézet közül nyolc javadalmazási gyakorlata megfelel a hazai és uniós jogszabályi követelményeknek, ám kettőnél hiányosságok vannak – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) javadalmazási témavizsgálatából.

Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint a jegybank 48,4 millió forint bírságot szabott ki a feltárt jogsértések miatt, és június végéig kötelezte az érintett piaci szereplőket a kijavításukra.

Az MNB témavizsgálatában tavaly június 30-i fordulónappal azt tekintette át, hogy a banki szereplők betartják-e a hosszú távú biztonságos működést szolgáló közelmúltban szigorított javadalmazási előírásokat.

Az MNB a vizsgált bankok többségének – Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt., Erste Bank Hungary Zrt., FHB Jelzálogbank Nyrt., K&H Bank Zrt., OTP Bank Nyrt., Raiffeisen Bank Zrt., Sberbank Magyarország Zrt., UniCredit Bank Hungary Zrt. – javadalmazási gyakorlatában csak kisebb hiányosságokat talált. A CIB Bank Zrt. és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) javadalmazási gyakorlata ugyanakkor több ponton nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek.

Közölték: a vizsgált hitelintézetek mindegyike, az előírásnak megfelelően, belső szabályozásában rögzítette a felügyelő bizottság által elfogadott, belső ellenőr által is évente ellenőrzött javadalmazási politikáját, ám három intézmény nem vezette át azon a jogszabályváltozásokat. Két intézmény pedig nem vizsgálta felül azt az előírt gyakorisággal. A mérlegfőösszegük szerint 5 százaléknál nagyobb piaci részesedéssel rendelkező bankok többsége időben, egy intézmény viszont késedelmesen állított fel bizottságot a javadalmazási gyakorlat felügyeletére.

A pénzintézetek többsége – két intézmény kivételével – a banknál és a vele összevont felügyelet alá tartozó intézményeknél is megfelelően azonosította a javadalmazás szempontjából kiemelt személyeket, így például az igazgatóság, felügyelő bizottság, menedzsment és a belső ellenőrzés vezetőit.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »