Minden, amit tudni akart az ingyen napelemes támogatásról

Heteken belül indul a 100%-os napelemes támogatás! Kérje a pályázatelőkészítés-csomagot 162.500 Ft-ért.Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Eredetileg nyáron indult volna, augusztus végén viszont őszre, később pedig télre tolták azt a régen várt programot, amely a lakosság szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésében, valamint az energiahatékonyság növelésében fog segíteni. A csomagot alacsony jövedelmű háztartások számára hozták létre, a pályázás fő követelménye, hogy az érintett ingatlan tulajdonosainak 2020. évi összevont jövedelme 0 és 4,85 millió forint között legyen. A 100 százalékban vissza nem térítendő támogatást alapvetően a napelemes beruházások ösztönzésére dolgozták ki. Korábbi, a lakosság energiahatékonyság-növelését segítő programoknál már láthattuk, hogy az efféle csomagok fellendülést hozhatnak a piacon, a szakemberek pedig most is óriási érdeklődési hullámra számítanak.

Az előrejelzések alapján a programban több tízezer otthon vehet majd részt. Cikksorozatunkban a végleges pályázati kiírást vizsgálva mutatjuk be a program leglényegesebb elemeit. Ezúttal azt ismertetjük, hogy a résztvevőknek a kiválasztott beruházás megvalósításakor milyen időkorlátokhoz kell majd tartaniuk magukat.

A program alapjai a mérföldkövek

A csomagban két fő projekttípus számolható el: saját fogyasztást kiváltó, tetőre telepíthető napelem; illetve olyan tetőre helyezett napelem, amely a fűtéskorszerűsítést szolgálja. A két tartalomra eltérő keret áll rendelkezésre – az elsőre maximum bruttó 2,9, a másikra pedig 11,3 millió forint –, a komplexitásbeli különbségből adódóan pedig az időkorlátok is eltérőek. A program ütemezési rendszere úgynevezett mérföldkövekre épül. A fogalom a támogatási rendszerben rendkívül fontos szerepet tölt be, ezért érdemes lehet a kiírásban külön is tanulmányozni a vonatkozó részeket. Lényegében a mérföldköveket megvalósítva lehet előrehaladni a projektben, egy-egy mérföldkő teljesítésekor pedig különböző kötelezettségei vannak a pályázónak, például időközi kifizetési kérelmet szükséges benyújtania.

Hírdetés

A napelemes rendszer telepítéséhez szükséges engedélyezési eljárást a Támogatói Okirat hatályba lépését követő 6 hónapon belül kell megkezdeni a szolgáltatónál – ez az első mérföldkő. Fázisbővítés esetén ennél kétszer több idő, 12 hónap áll rendelkezésre. Csak napelem telepítésekor, fázisbővítés nélkül a Támogató Okirat hatályba lépése után 12, fázisbővítéssel 14, míg a második, fűtéskorszerűsítéses kategória esetén 18 hónap alatt, de legkésőbb 2026. június 30-ig kell megvalósítani a beruházást. Amennyiben a projektet több kivitelezővel végeztetjük, az utolsóként kiállított melléklet dátumát kell a beruházás befejezésének időpontjaként kezelni.

A megvalósítási dokumentációt a kivitelező vagy kivitelezők készítik el. A támogatás záró kifizetési igényléshez kapcsolódó folyósítást a beruházás befejezését követő 30 napon belül elektronikus úton szükséges kezdeményezni a pályázati portálon a kapcsolódó dokumentumok megküldésével együtt.

Van lehetőség a késedelemre

A program lehetővé tesz csúszást a beruházás fizikai részében. Amennyiben a késés nem haladja meg a három hónapot, a határidő meghosszabbításához nem kell módosítani a Támogatói Okiraton, igaz, a késés tényét így is jelezni kell, a záró elszámoláskor pedig indokolni kell a csúszás okát. Amennyiben a késedelem előreláthatóan túllép a három hónapos határon, szintén be kell jelenteni, emellett részletesen be kell számolni a csúszás hátteréről. Ebben az esetben a lebonyolító vagy a Támogatói Okirat módosítása, vagy a kérelem elutasítása mellett dönt. A támogatással megvalósított beruházást 2026. december 31-ig, de legalább három évig fenn kell tartani.

A projekt pénzügyi befejezésének a legkésőbb elszámolt költség kiegyenlítésének dátumát tekintik. Egy projekt akkor számít megvalósultnak, ha fizikailag és pénzügyi szempontból is befejezett, és az összes kérelemre megérkezett a támogatás. Amennyiben a beruházó több kötelezettséget nem vállalt, a projekt már a lezárt kategóriába tartozik. A fenntartási időszak kezdete az utolsó támogatási részösszeg-átutalás teljesítésének a napja.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »