Minden adott a Károlin a tehetség kibontakoztatásához

Kiemelten támogatja a tehetséges fiatalokat a Károli Gáspár Református Egyetem. Az intézmény szakkollégiumaiban a lakhatás mellett szakmailag is fejlődhetnek a hallgatók, akik, ha az átlagnál több energiát fektetnek tanulmányaikba, ösztöndíjra is jogosultak. A Károli Junior Akadémiáján pedig a gimnazisták is kipróbálhatják magukat és akár többletpontokat is szerezhetnek a felvételire – derült ki az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, ahol bemutatkoztak az egyetem szakkollégiumai, valamint Junior Akadémiája.

A pódiumbeszélgetések sorát Trócsányi László rektor moderálásával a bölcsészet- és társadalomtudományi kar Benda Kálmán Szakkollégiuma nyitotta meg. A 2017-ben létrehozott intézmény lakói a nyolc műhely közül kettőt választhatnak (például vallástudományi, filozófiai, pszichológiai műhely), amelyeknek alkalmain hétköznap esténként kötelező a részvétel, ahogy a nyelvtanulás is. A kollégium az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK) házi fordulókkal és tehetségkonferenciákkal készíti fel a hallgatókat, miközben folyamatosan törekszik a kapcsolattartásra más hazai és nemzetközi szakkollégiumokkal. – Számunkra fontos az, hogy milyen attitűddel lép az illető az egyetemre, mert egy dolog a tehetség, de egy másik a kitartás és a szorgalom – hangsúlyozta Sepsi Enikő igazgató és alapítótag.

kre_education_szakkollegiumok_foto_Linszky_Franciska_1

Fotó: Linszky Franciska

Másodikként a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának nem bentlakásos intézménye, a Bocskai István Szakkollégium mutatkozott be. – A diákok kezdeményezésére létrehozott kollégium olyan műhelyek köré épül, mint például a büntetőjogi vagy a magánjogi műhely, ahol a hallgatók megélhetik a jövőképükhöz kapcsolódó tudományos érdeklődésüket – mondta Kruzslicz Péter, a kollégium igazgatója. Hangsúlyozta: – Nemcsak lexikális tananyagot akarunk átadni a fiatal kollégáknak, hanem egy bizonyos értékrendet is.

A Károli Interdiszciplináris Akadémia (Kida) összeköti a karok elhivatott fiataljait, akik négy kamaraközi műhelyben végzik tanulmányaikat – jelentette ki Nemes László, a Kida igazgatóhelyettese. Elmondta, hogy elsősorban az átjárhatóságra fókuszálnak, hiszen nemcsak különböző karokról, hanem képzési szintekről (alapszak, mesterszak stb.) is van hallgatója a szervezetnek. A Kida fontos programpontja a fél éves tanulmányi kirándulás, amelynek során ellátogatnak az Európai Parlamentbe, Strasbourgba vagy Brüsszelbe, illetve bejárják a Kárpát-medence vidékeit is.

kre_education_szakkollegiumok_foto_Linszky_Franciska_14

Fotó: Linszky Franciska

Jankó-Badó Andrea, a Károli Junior Akadémiájának igazgatója, kiegészítve az előtte szólókat, hangsúlyozta, hogy a tehetség kibontakozásához érdeklődés is kell, amely csak akkor tud fennmaradni hosszú távon, ha az egyén időben megtalálja a saját érdeklődési területét. Ezért a Junior Akadémiának az egyik legfontosabb feladata az, hogy olyan programokat szervezzenek középiskolásoknak, amelyek segíthetnek abban, hogy ezt az irányt megtalálják és megismerjék. Így született meg az a képzés, amelynek keretében a középiskolások négy szombati napot tudnak eltölteni az egyetemen, és meg tudják élni, hogy milyen is károlis hallgatónak lenni, mi az, amit tanulnak majd. Az igazgatónő bátorította a jelenlévőket, hogy mihamarabb jelentkezzenek erre a kurzusra, mert a négy napot lezáró vizsga sikeres teljesítésével a felvételi során száz intézményi pontot lehet szerezni – és a helyek gyorsan fogynak.

A pódiumbeszélgetés Trócsányi László szavaival ért véget. A rektor hangsúlyozta, hogy komoly ösztöndíjrendszer áll rendelkezésére az egyetem azon hallgatóinak, akik szeretnének előre jutni, képességeiket fejleszteni. Hozzátette: a Károli jelszava nem véletlenül minőség és közösség, hiszen valamennyien ezért dolgoznak az egyetemen.