"Mind meghalunk", ha nem konferenciáznak eleget

A transzatlanti kapcsolatokról tartanak közös, angol nyelvű konferenciát Budapesten amerikai szervezetek szombaton.

Az International Republican Institute és a The Heritage Foundation eseményén Martonyi János korábbi külügyminiszter is felszólalt.

Az egykori tárcavezető azt mondta, hogy Európának meg kell erősödnie, biztonságosabbá kell válnia.

Közölte, 1990-ben azt gondolták, hogy minden megváltozik majd. Bizonyos értelemben azonban még mindig éreztetik utóhatásukat az akkor történtek – jegyezte meg Martonyi János.

A korábbi külügyminiszter szerint ma sokkal veszélyesebbek, megjósolhatatlanabbak a folyamatok, mint korábban.

Megemlítette az ukrajnai háborút, kiemelve, hogy annak kimenetele még nem ismert.

Oroszország hadserege nagy és erős, ami kockázatokat hordoz magában – mondta az egykori tárcavezető.

Martonyi János a jelenlegi helyzet lehetséges győzteseként említette Kínát.

Hírdetés

James Carafano, a The Heritage Foundation alelnöke fontosnak nevezte, hogy Budapesten is legyen élénk vita a transzatlanti kapcsolatokról.

Szerinte nyugtalanító probléma, hogy általában ugyanazok az emberek ugyanazt mondják a témában újra és újra, miközben a helyzet, a kihívások jellege már megváltozott.

Úgy fogalmazott, hogy ha csak Brüsszelben, Párizsban és Berlinben tartanak konferenciákat a transzatlanti kapcsolatokról, akkor "mind meghalunk". James Carafano szerint ezért fontos, hogy a mostani eseményt Budapestre szervezték. Európa jövőjéről beszélgetnek – hangsúlyozta.

A The Heritage Foundation alelnöke két megoldandó problémát nevezett meg: az oroszoknak erős a hadseregük, valamint jelentős a befolyásuk az energiapolitikára Európában.

Jan Surotchak, az International Republican Institute egyik vezetője új biztonsági kihívásként említette Oroszország és Kína megváltozott szerepét.

Azt hangoztatta: fontos újra leülni, és áttekinteni a transzatlanti kapcsolatok alapjait.

A konferenciát Szemerkényi Réka, az International Republican Institute transzatlanti stratégia vezető tanácsadója, korábbi washingtoni nagykövet szervezte.

(MTI)

 


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »