Milyenek a magyar tészták, mit kóstoljunk meg a magyaros ízekért? (X)

Milyenek a magyar tészták, mit kóstoljunk meg a magyaros ízekért? (X)

A tészta említése kapcsán bizonyára sokaknak manapság legelőször a pizza, pasta és Olaszország jut eszébe, azonban remélhetőleg rögtön utána a gyerekkor is, a nagymama házi készítésű tésztája és mennyei tésztaételei. 

Egy kis tésztatörténelem 

A tészta szó önmagában sokféleképp értelmezhető. A magyar gasztronómia történetében a kora újkorban jelent meg és vált igazán általánossá, amely búzaliszt, tojás és víz vagy tej hozzáadásával készül. Manapság a különböző ételintolerancia miatt készülhet másfajta növényi lisztből vagy tojás nélkül is. 

Elkészítési módjuk és felhasználási fajtájuk szintén igen sokszínű lehet: főtt tészták, zsírban sült tészták vagy élesztős, kelt tészták, hogy csak néhányat említsünk, amelyek a magyar gasztronómiában is megjelennek. 

A magyar tésztaipar történetét hivatalosan a 19. század közepéig dokumentáltan vissza tudjuk követni, hiszen ekkor alapította meg Topits József Budapesten a tésztagyárát, amely egészen az 1920-as évekig működött. 

Magyar tészták, házias ízvilág 

Ha tészta, akkor sokunknak valószínűleg eszébe jut a gyerekkorunk és a nagymama konyhája. A tésztagyúrás közben való beszélgetések, ahogy gyerekként figyeljük a mozdulatait és hallgatjuk a régi korok elbeszéléseit. A nosztalgia vasútjára felpattanhatunk a Hagyományőrző Bolt éléskamrájából beszerezhető magyar tészták bármelyikével. 

Hírdetés

A száraztészták között kifejezetten a hagyományos, házias ízeket találjuk, így az érzékszerveink is a múltba repítenek a lelkünk mellett fogyasztásuk közben. Mindegyik fajtához friss magyar tojást használnak fel, adalékanyagoktól és tartósítószerektől mentesek. 

Milyen magyar tészták közül választhatunk?

Az alapvető kérdés egy tészta kiválasztásánál, hogy milyen felhasználásra szánjuk. A száraztészták között találunk kifejezetten levesbetétként szolgálókat, mint a cérnametélt, a csipetke vagy az eperlevél. 

Amennyiben főételhez köretként tálaljuk, akkor a legideálisabb a 4 vagy 8 tojásból készült szarvacska tészta és a tarhonya. Ezek mind tökéletesek egy magyaros vendéglátás megvalósításához. 

Ha újra akarjuk élni a régi korok ízvilágát, remek választás a historiás tészták valamelyike, garantáltan különleges ízélményben lehet részünk. Ezek speciális gyártási eljárással készülnek 8 tojás felhasználásával. A legkedveltebbek egyike a csigatészta, avagy a pödrött tészta és a pásztortarhonya. 

További különlegesség és kihagyhatatlan a magyar historiás tészták közül a lebbencs tészta, amely a fő alapanyaga a híres lebbencslevesünknek és a slambucnak. Hogy mi is az a slambuc? 

Egy igazi magyar tájjellegű étel, amelyet a Hortobágyon készítettek el először pásztorételként. A slambuc hasonló a krumplis tésztához, de véletlenül sem az, amely egy kizárólag bográcsban készíthető és szalonnával ízesített egytálétel. Isteni finom, érdemes megkóstolni minden tésztaimádónak!


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »