Milyen veszélyek leselkednek a kutyákra a nyári időszakban? (x)

Milyen veszélyek leselkednek a kutyákra a nyári időszakban? (x)

Végre itt a nyár, ez pedig egyet jelent a jó idővel, a hosszú, meleg napokkal, a kellemesen langyos estékkel és persze a rengeteg szabadban töltött idővel. A kinti mókákból pedig természetesen a négylábú családtagok sem maradhatnak ki, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ebben az évszakban is jó néhány veszély leselkedik kedvencünkre.

Nézzük, mikre kell fokozottan odafigyelni!

Hőség

A kutyák nem tudnak izzadni, ezért csak lihegéssel tudják hűteni a testüket. Ráadásul tekintélyes méretű bundával is rendelkeznek, így a kánikula sokkal jobban megviseli őket, mint az embereket. Ha a lakásban is túl meleg van, akkor gondoskodni kell róla, hogy a kutyának minél hűvösebb közeget biztosíts, akár egy ventillátorral vagy nedves törölközőkkel. Ami pedig a legfontosabb: mindig legyen előtte friss, hideg víz!

Kertes házban jó ötlet egy kis méretű kutyapancsoló medence felállítása, ahol az eb kedvére lehűtheti magát. 

Sétálni természetesen a nyári napokon is kell, de ezt időzítsd a kora reggeli vagy az esti órákra. Séta előtt győződj meg róla, hogy az aszfalt és a járda nem forró – ha a te kezedet égeti, akkor a kutya talpát is fogja!

Élősködők

Hírdetés

Bár a paraziták az enyhe telek miatt egész évben fenyegetnek, nyáron azonban fokozottabban kell ügyelni rájuk. Ma már közel sem csak az erdőben vannak például kullancsok, hanem a kertekben vagy akár a városi parkokban is. Mellettük pedig a bolhák és a szívférgességért felelős szúnyogok is komoly veszélyt jelentenek a háziállatokra.

Az ellenük való védekezés szerencsére egyszerű: használd az Advantix Spot On-t, ami távol tartja a gonosz kis élősködőket kedvencedtől. A cseppeket a kutya bőrére kell juttatni, és négy héten át védett lesz a parazitákkal szemben. A készítményt megtalálod a Kutyakajas.hu Webáruházban!

Rovarok

A legtöbb kutya előszeretettel üldözi a repülő, zümmögő rovarokat, és addig ezzel nincs is különösebb gond, amíg ki nem fog egy olyat, ami védekezésképpen jól megcsípi, mint például egy méh vagy darázs. 

Ha a te kedvenced is pórult járt, akkor fontos, hogy nézd meg, nem maradt-e benne a rovar fullánkja. Ha nincs ott vagy kiszedted, akkor tisztítsd meg és borogasd az érintett területet, hogy csillapítsd a fájdalmat, de emberi fájdalomcsillapítót tilos adni neki! Pár óráig tartsd megfigyelés alatt, hogy nem lép-e fel valamilyen allergiás reakció, pl. Felduzzad a pofikája. 

Ha a csípés a szájában vagy a nyelvén történt, akkor jobb, ha mielőbb felkeresed az állatorvost.

Mérgező növények

Bár a kertet könnyen “kutyabiztossá” tudod tenni növények szempontjából, de egy erdei vagy parkbeli séta során előfordulhat, hogy a kutya megkóstol valamit, ami mérgező. Ennek megelőzése érdekében végig tartsd pórázon, és ne hagyd, hogy bármit rágcsálni kezdjen. 

Réteken és tisztásokon pedig a toklász az, ami kutyának és gazdinak is rengeteg kellemetlenséget okozhat, úgyhogy erre is célszerű odafigyelni, és a kirándulás után alaposan átvizsgálni az állatot, főleg a talpi, lábujj közti részen, hónaljnál. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »