Milyen tetőt érdemes választanom, ha napelemet szeretnék?

Milyen tetőt érdemes választanom, ha napelemet szeretnék?

Megosztás 0 Tweet 0 Megosztás 0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Egyre népszerűbbek Amerikában a fém tetőfedések – számol be a PV Magazine. Ennek oka az, hogy ezek a tetők olcsóbban kombinálhatóak napelemekkel, használatuk ráadásul a panelek életciklusát is meghosszabbítja. Az Egyesült Államokban az elmúlt négy évtizedben évente több mint 180 millió négyzetméter fém tetőfedést telepítettek, a szám pedig egyre növekszik, mára csak az aszfaltzsindely számít népszerűbb megoldásnak. A fémet már háromezer évvel ezelőtt is használták burkolóanyagként. A tetőket tekintve a fém mindig is prémium anyagnak számított, egészen a közelmúltig ugyanakkor a drága beruházási költség akadályozta az ilyen megoldások terjedését. Az 1800-as évek közepétől, a technológia fejlődésével, illetve az alumínium és a bevonatos acéllemezek elterjedésével a beruházás egyre olcsóbbá vált. Mára a fém árban felveszi a versenyt más prémium tetőanyagokkal, élettartama viszont 2-4-szer hosszabb. A fém tetőfedés ellenálló, fenntartható és sokoldalú, ráadásul a napelemes piacon is nő a népszerűsége. Az ilyen tetők tökéletesen megfelelnek a panelek befogadására, életciklusuk pedig ténylegesen meghaladja a napelemes rendszerekét.

Az amerikai Metal Construction Association egyesület a kereskedelmi és ipari piacon, terepen és laboratóriumban folytatott vizsgálatot, az eredményeik alapján a bevonatos acél 70 éven át használható. Egy napelem élettartama ezzel szemben 28-37 év. A legtöbb tetőfedés rövidebb ideig tart ki, mint a rá telepített rendszer, emiatt idővel komoly költségek árán le kell szerelni, majd vissza kell építeni a napelemeket. További előnyt jelent, hogy a fém tetőfedésre eleve olcsóbb és egyszerűbb a panelek felszerelése.

Hírdetés

A megoldással jelentősen javulhat a napelemes beruházás megtérülése. Úgy tűnik, az utóbbi időkben szép lassan visszaszorul a „vásároljunk olcsón, javítsuk meg később” mentalitás, és minden korábbinál több ingatlantulajdonos választja a fémet a tető kialakításakor.

Megosztás 0 Tweet 0 Megosztás


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »