Milyen Lukasenka? Srí Lankán a tesók lettek miniszterek

Megalakult szerdán az új Srí Lanka-i kormány, az új miniszterek közt van Gotabaja Radzsapaksze államfő két testvére, valamint egy unokaöccse is. De talán az ügyvédje a legjobb választás.

A 26 tagú kormány vezetője Mahinda Radzsapaksze, az elnök bátyja lett, aki a pénzügyi, a városfejlesztési és a buddhista ügyekért felelős minisztériumot is vezeti.

Gotabaja Radzsapaksze másik fivérét, Csamal Radzsapakszét a vízügyi minisztérium élére nevezték ki, az új ifjúsági és sportminiszter pedig az elnök unokaöccse, Namal Radzsapaksze lett.

A kormány igazságügyi minisztere az elnököt korábban egy korrupciós ügyben a bíróság előtt védő Ali Szabri ügyvéd lett.

Hírdetés

A Radzsapakszék tömbje, a Népi Front Koalíció a múlt héten kétharmados többséget szerzett a Srí Lanka-i parlamenti választásokon, így a 225 parlamenti helyből 146-ot tudhat magáénak. Mivel szövetségesei legalább öt további mandátumot szereztek, a kormánypártnak meglesz a kétharmados többsége, bebiztosítva a tavaly novemberben megválasztott Gotabaja Radzsapaksze elnök hatalmát is.

Ezzel megnyílik az út a tervezett alkotmánymódosítás előtt, amellyel a kormányzó párt az államfő mandátumai számára vonatkozó korlátozás eltörlésére, illetve hivatali jogköreinek kiszélesítésére készül.

Az ellenzék kétségbe vonja a hivatalos adatokat.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »