Milyen iskolaévre készüljünk? Nem árt, ha több forgatókönyv is van

Milyen iskolaévre készüljünk? Nem árt, ha több forgatókönyv is van

Nemcsak az iskolai eszközök vásárlására buzdító tévés reklámok, hanem az egyre rövidülő nappalok is jelzik, hamarosan ismét becsengetnek. Alig egy hónap múlva kezdődik, jobban mondva kezdődnie kellene a tanításnak. De óriási még a bizonytalanság a hogyant illetően. Jelenléti formában, online, esetleg hibrid módon? Biztosra vehető, hogy nemcsak a minisztérium boszorkánykonyhájában, hanem minden egyes iskola igazgatói irodájában, tantestületi szobájában készülnek a különböző forgatókönyvek, az A-, B-, esetleg még a C-tervek is. 

Őszig még sok minden történhet, például jelentősebben emelkedhet az átoltottság, de akár a járvány is berobbanhat.

Lehet, hogy megint egyik napról a másikra rögtönözni kell. Olyan hírek is keringenek, miszerint október közepén újra jön az iskolazár és a digitális oktatás.

Branislav Gröhling, az oktatási tárca vezetője az utóbbi hetekben többször is az oltakozásra szólított fel diákot, szülőt és tanárt egyaránt. Szerinte csak a kollektív immunitás elérésével, amitől még elég messze járunk, érhető el, hogy ne kerüljön sor iskolabezárásokra.

A miniszter figyelmeztet, Nyugat-Szlovákia viszonylag jól áll az oltottság terén, de vannak régiók, ahol a kevés beoltott miatt fennáll a veszélye annak, hogy a jelenléti oktatást hosszabb-rövidebb időre fel kell függeszteni.

Andruskó Imre, a komáromi Selye János Gimnázium igazgatója bízik abban, hogy az iskola udvarán szeptember 2-án megtarthatják az ünnepélye tanévnyitót 530 diákjuk számára, s többen a szülők közül is részt vehetnek rajta.

Hírdetés

Megmondom őszintén, sokkal jobban tartok attól, mi lesz tanévkezdés után. Több forgatókönyvvel dolgozunk. A legoptimistább, hogy nem lesz probléma, zökkenőmentes lesz az oktatás. Van egy realista is, miszerint nem zárják be az összes iskolát fűnyíróelv-szerűen, hanem csak azokat, ahol felüti fejét a járvány. A legpesszimistább pedig az, hogy ha nagy lesz a baj, akkor megint bezárják az összes iskolát és az oktatás ismét az online térbe „költözik”. Bízom abban, hogy erre nem kerül sor. Úgy gondolom, hogy a második forgatókönyv a legvalószínűbb, egy-két hetes bezárásokkal”

– vázolja stratégiájukat.

Optimizmusát arra alapozza, hogy a gimnázium 41 tanára közül 39, a 10 iskolai alkalmazott közül pedig 9 be van oltva. Reméli, hogy azoknak a diákoknak a jó része, akik már kaphatnak oltást, szintén élt a lehetőséggel. Az iskolaév kezdete előtt még kiküld egy emailt minden diáknak és szülőnek, amiben az oltásra fogja buzdítani őket. Hogy milyen szabályok fognak vonatkozni a kollégistákra, azt egyelőre még nem tudja, de naprakészen figyelik a minisztérium honlapját, az új rendeleteket.

Úgy vettem észre, hogy a diákjaink jó részét nem igazán kell győzködni az oltás fontosságáról. Úgy fogják fel, ez a szabadság ára. Mindannyian vágynak már arra, hogy diáktársaikkal, barátaikkal együtt lehessenek. Iskolánk tanulóinak nagyjából 90 százaléka már alig várja, hogy ismét beülhessen az iskolapadba”

– mondja az alma mater igazgatója.

Hozzáteszi azt is, rég látta olyan fáradtnak, fásultnak pedagógus kollégáit az iskolaév végén, mint most júniusban.

„Nézni egy laptop képernyőjét, amin ott van húsz gyerek, naponta több órán keresztül bizony nem leányálom. Senki sem sírja vissza az online oktatást, de pozitívumként említhetem, hogy az oktatási tárca jóvoltából az elmúlt időszakban a legtöbb iskolát sikerült jól felszerelni digitális eszközökkel. Mégis bízunk abban, hogy ezek teljes körű bevetésére nem lesz szükség, s végre megint egy viszonylag normális, hagyományos tanév elé nézünk” – teszi hozzá, mintegy zárszóként.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »